Benny Debruyne

‘Elk bedrijf kan een impactbedrijf zijn: laaghangend fruit is er bij de vleet’

Benny Debruyne Redacteur van Trends

We moeten ermee ophouden natuur en industrie als tegenstanders te zien. Beide zijn in crisis. De uitdagingen van de industrie zijn bekend, hoe dramatisch het gesteld is met de biodiverstiteit veel minder. Sinds 1970 is de populatie van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen wereldwijd met 73 procent afgenomen, bleek deze maand nog uit het Living Planet Report 2024.

Mensen staan niet boven de natuur, we zijn er een onderdeel van. Als het slecht gaat met onze natuurlijke omgeving, kunnen de mens en de economie niet floreren. Meer bedrijven zouden moeten inzetten op oplossingen voor die problemen. Bij de winnaars van de duurzaamheidsprijzen Trends Impact Awards zitten zulke ondernemingen. Twee winnaars dragen mee oplossingen aan voor de biodiversiteitscrisis.

We moeten ermee ophouden natuur en industrie als tegenstanders te zien.

BioFirst Group ontwikkelt een assortiment van duurzame oplossingen voor tuinbouw en veldgewassen, van nuttige insecten als mijten en nematoden over biopesticiden. Die zijn een alternatief voor vervuilende pesticiden, waaronder bijenvolkeren lijden. Een andere winnaar is BeeOdiversity, dat de aanwezigheid van wilde bijen als bio-indicator gebruikt om biodiversiteit en vervuiling te meten.

Ook bedrijven waarvan de kernactiviteit niet direct inspeelt op biodiversiteit ondernemen actie door hun waardeketens te evalueren en te onderzoeken of leveranciers duurzame materialen gebruiken, of er ontbost wordt om hun producten te maken en of ze gerecycleerde grondstoffen kunnen gebruiken. Laaghangend fruit is er bij de vleet, denk aan het ontharden van parkeerplaatsen op het bedrijfsterrein, of het plaatsen van groendaken en insectenhotels. Elk bedrijf kan wel een bijdrage leveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content