Danny Reweghs

‘Donald Trump zal Jerome Powell voor de bus gooien’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Amerikaanse president Donald Trump blijft gedreven en onverstoord doen wat hij al lang wilde doen en ook al in zijn kiescampagne had aangekondigd. Het gaat onder meer over forse importtarieven om een einde te maken aan de ‘unfaire’ behandeling van de Verenigde Staten door zijn handelspartners. Maar tijdens de verkiezingsstrijd beloofde hij ook “I will make America great again” en “I will make America wealthy again“. Dat zijn momenteel heel holle slogans, want hij richt op Wall Street een bloedbad aan. Daarbij zijn al duizenden miljarden dollars aan beurswaarde in rook opgegaan. Hij jaagt vriend en vijand tegen zich in het harnas en de Verenigde Staten tonen zich op geen enkele manier nog een betrouwbare bondgenoot.

Hij begraaft haast eigenhandig de internationale vrijhandel, waar de Verenigde Staten decennialang op hebben gesteund. De tweede economie ter wereld, China, gaat vol in de tegenaanval met extreme tegentarieven, waardoor de handelsoorlog een feit is. Door exclusief met Rusland te onderhandelen over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne had hij al een vertrouwensschok met de Europese Unie teweeggebracht. Maar de Russische president Vladimir Poetin hapt niet toe, waardoor Trump daar geen succes weet te boeken. Door ons ook nog eens een importtarief van 20 procent op te leggen, lijkt het water tussen de Verenigde Staten en Europa steeds dieper te worden.

We zijn boos en verontwaardigd en zullen er op korte termijn de onaangename gevolgen van dragen. Maar overheden en ondernemers moeten ook beseffen dat er op lange termijn heel wat kansen liggen. De Europese Unie zal zich verplicht voelen om meer een unie te worden, barrières tussen de lidstaten weg te halen, onnodige regelgeving te schrappen en nieuwe afzetmarkten aan te boren. Want we zijn allemaal het slachtoffer van Trumps drieste maatregelen. Of het nu om Canada, dan wel Latijns-Amerika of Azië gaat. Dat schept een band, een basis om meer samen te werken.

Trump dreigt de Amerikaanse economie in de richting van een stagflatie te voeren. Een nachtmerrie voor een centrale bankier.

Ook Jerome Powell mag heel boos zijn op Trump. Zijn baan als voorzitter van de Federal Reserve was al geruime tijd geen sinecure meer. De ene crisis volgt de andere op. Tijdens de coronacrisis moesten alle zeilen worden bijgezet om een zware recessie te counteren. Toen die was opgelost, lokte de oorlog in Oekraïne een gigantische inflatieopstoot uit, die de Fed verplichtte een tsunami aan renteverhogingen door te voeren. Die situatie is intussen onder controle. De regering-Trump en -Biden lieten de overheidsschuld ontsporen. En nu dreigt Trump met zijn drieste aanpak de Amerikaanse economie in de richting van een stagflatie te voeren. Dat is een stagnerende of krimpende economie, terwijl de inflatie weer oploopt. Een nachtmerrie voor een centrale bankier. Voor het eerste moet je de rente verlagen, maar voor het tweede mag je dat net niet doen.
Precies het omgekeerde zal gebeuren: Donald Trump zal zich boos maken op Jerome Powell. Hij zal de schuld voor de economische rampspoed niet op zich nemen. Hij zal Powell voor de bus gooien en hem verantwoordelijk stellen voor de economische achteruitgang of de recessie. Powell zal veel te lang hebben gewacht met renteverlagingen.

Daar zit nog een andere agenda achter. Trump, Tesla-baas Elon Musk en de zijnen hebben een hekel aan overheidsinstellingen en al zeker aan degene die prat gaan op hun onafhankelijkheid van Washington. Michael Bloomberg, de ex-burgemeester van New York, een succesvol zakenman en nochtans ook een Republikein, heeft vorig jaar in de verkiezingscampagne heel veel opinies geschreven. Telkens met dezelfde waarschuwing: Trump zou na zijn herverkiezing de onafhankelijkheid van de Federal Reserve uithollen. Die strijd zou in de loop van het tweede kwartaal serieus kunnen opflakkeren.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content