Stijn Fockedey
‘Dit boerenakkoord was de minst slechte optie’
Het politieke akkoord in de Vlaamse regering heeft de verdienste dat de boerenprotesten en de bijkomende economische schade kunnen stoppen. Maar er is enkel tijd gekocht, de volgende Vlaamse regering staat nog altijd voor een verschrikkelijk moeilijke en harde taak: ingrijpen op het eigendomsrecht en de ondernemersvrijheid van heel wat boeren, om de sector en de rest van de economie een toekomst te geven.
Met een pauze in de aankoop van landbouwgrond om er natuurgebied van te maken en genoeg versoepelingen en beloftes op gebied van milieu, heeft de Vlaamse regering de minst slechte optie gevonden. Het kon zeker erger, zoals een nieuwe verlamming van de Vlaamse regering of een boerenprotest dat economisch echt pijn zou doen. Nu is er tijd om alles even te laten bezinken en hopelijk worden er in de aanloop van de verkiezingen in juni geen valse beloftes gedaan of stoere staal gesproken.
We hebben politici nodig die de waarheid durven te zeggen. We kunnen niet meer terug in de tijd. Vlaanderen is dichtgegroeid, het is de keerzijde van ons economische succesverhaal. Dit is veel complexer dan puur de tegenstelling economie versus natuur. Het boerenbedrijf kampt met structurele economische problemen, boven op de milieuproblemen.
‘Vlaanderen zal een groep boeren economisch moeten onteigenen of dwingen te stoppen, telkens met compensaties’
Dat laat zich het hardst voelen bij de veeteelt (inclusief varkens en kippen). Die zal onvermijdelijk moeten krimpen. De productie en het aantal boeren zullen dalen. Het is de meest duurzame manier om te verzekeren dat de overblijvende boeren op een economisch verantwoorde manier kunnen werken en tegelijk de natuur wat ademruimte te geven en een algemene vergunningenstop af te wenden. Vlaanderen zal daarom een groep boeren economisch moeten onteigenen of dwingen te stoppen, telkens met compensaties. Dat moet met de grootste omzichtigheid gebeuren, alleen al om de enorme impact op de boeren zelf. De overheid moet voor het algemene belang ingrijpen in de ondernemersvrijheid en het eigendomsrecht van heel wat boeren die ervan droomden het aan hun kinderen door te geven.
En dan zijn er nog de economische redenen die Trends al verschillende keren heeft opgeworpen. De landbouw en de veeteelt verankeren hier een zeer productieve voedingsindustrie, miljarden aan toegevoegde waarde en duizenden banen. Het is een van de fundamenten van de plattelandseconomie en het verklaart ook waarom de boerenprotesten nog altijd op zo veel sympathie kunnen rekenen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier