Stijn Fockedey
‘Bitcoin krijgt een vals veilig aura door de verkiezing van Trump’
“Het tijd is om te verkopen wanneer taxichauffeurs aandelenadvies beginnen te geven”, luidt een beurswijsheid. Het idee is dat wanneer de gewone mens zich voor aandelen begint te interesseren, er duidelijk een overgewaardeerde markt is die als een zeepbel uit elkaar kan spatten.
Dat cliché is behoorlijk denigrerend. In een ideale financieel geletterde wereld spreken we met z’n allen over hoe we verstandig kunnen beleggen, taxichauffeur of zakenbankier. Daarom brengt Trends Kanaal Z deze week een uitgebreide gids over hoe u in 2025 kunt beleggen. U vindt die op onze website, in de Mijn Magazines-app en uiteraard in print. Ik denk dat het cliché ook beter aan een ander beroep wordt gekoppeld. Wie in Brussel of een andere mobiliteitsjungle het verkeer kan lezen, heeft genoeg aanleg om snel de juiste signalen op de markten te herkennen. Maar dat terzijde.
Het cliché moet vooral op de juiste manier worden geïnterpreteerd. Het is een waarschuwing dat je beter niet net te laat kunt komen, op het hoogtepunt van een hype of een hausse, waardoor de early adopters de kans krijgen om te cashen. Ik kan me niet van het nare gevoel ontdoen dat we dat fenomeen nu voor de derde of vierde keer meemaken met bitcoin en andere cryptomunten.
De koers van bitcoin is in een jaar tijd van ongeveer 40.000 naar 100.000 dollar gestegen. Wie in die periode instapte, heeft onrealistische verwachtingen. De jongste hype rond bitcoin wordt gedreven door de hoop dat Donald Trump de regelgeving in de Verenigde Staten fors zal versoepelen, zodat professionele investeerders gemakkelijker met bitcoin en andere cryptomunten kunnen spelen. Er komt zeker een versoepeling van de regels, maar de benoeming van David Sacks als ‘cryptotsaar’ doet niet veel goeds vermoeden. Sacks torst een enorm belangenconflict door investeringen in Solana, een andere cryptomunt. En Sacks komt uit een netwerk van durfkapitalisten die bij tal van hun start-ups met dubieuze crowdfundings op basis van cryptotechnologie hebben gewerkt. Het was een manier om snel te cashen en de andere investeerders met het risico op te zadelen.
De bitcoin blijft uiterst vatbaar voor manipulatie en geruchten.
De verkiezing van Trump geeft bitcoin een vals veilig aura. De cryptomunt blijft uiterst vatbaar voor manipulatie en geruchten. Musk praatte bitcoin in 2021 eerst omhoog en daarna omlaag. Na de vorige piek in 2021 heeft het bijna drie jaar geduurd voor bitcoin weer hersteld was. Er zal zeker nog eens paniek ontstaan, en het herstel kan lang duren. Maar het eigenaardige is dat bitcoin zijn aantrekkingskracht blijft behouden omdat hij is mislukt als munt.
Bitcoin is te waardevol om uitgegeven te worden. In 2010 kocht een bitcoinfan twee pizza’s voor 10.000 bitcoin, toen 41 dollar. Had de man de bitcoins bijgehouden, dan was hij nu miljardair. Het aantal bitcoins is immers eindig en ze komen steeds trager op de markt. De wetenschap dat de vraag altijd groter zal zijn dan het aanbod, doet bitcoin altijd weer overeind krabbelen. Ook de belofte van een belegging die door de overheid niet onteigend of gemanipuleerd kan worden, trekt mensen aan. En elke keer dat de munt aantrekt, ontstaat er kuddegedrag, fear of missing out. Het is misschien perfect rationeel om op de golf te willen meesurfen, om een zeer beperkt deel van een beleggingsportefeuille te investeren in crypto. Maar de realiteit is dat u dan die taxichauffeur bent, die door de insiders gebruikt zal worden.
Voor het overige ben ik van mening dat er zo snel mogelijk een federale regering gevormd moet worden. Onze ondernemers, bedrijven en de vijf miljoen Belgen die hun gezin proberen te onderhouden, hebben recht op goed bestuur. Oorspronkelijk wilde ik de 600 woorden van deze intro daaraan wijden. Maar mijn woorden en mijn geduld raken op. En beste lezer, ik vermoed dat dit ook bij u het geval is.
Cryptogekte: waar zal de bitcoin eindigen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier