Pedro Matthynssens
‘De verhouding tussen Musk en Trump? Dat is er één van ‘tough love’’
Laat ons hopen dat Musk van de MAGA-beweging straks een MEGA-beweging maakt: ‘Make Earth Great Again’.
Het techwalhalla San Francisco, waar ook het hoofdkwartier van X zich bevindt, heeft al betere tijden gekend. Vanuit hun peperdure stadspaleizen en glimmende kantoren kijken plutocraten uit op de dakloze druggebruikers die de straten onveilig maken. Ze rijden door wijken waar verslaafden hun tentenkampen hebben opgeslagen. In de drogisterijen rond Union Square, ooit een chique winkelbuurt, worden de producten achter slot en grendel bewaard om diefstallen te voorkomen. Gewelddadige inbraken en messengevechten zijn er schering en inslag. De elite, met Elon Musk op kop, dagdroomt intussen luidop van een rechtse stad.
Musk wordt nochtans niet alleen zelf verdacht van druggebruik, maar ook van het aanzetten tot gebruik. Hij reageert laconiek op de beschuldigingen met zijn versie van ‘Et alors?’ “Wat ik ook doe, ik moet het blijkbaar vooral blijven doen, gezien mijn onmetelijk zakelijk succes.” Toegegeven: zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX met 96 succesvolle lanceringen in 2023 is ronduit baanbrekend. Musks bedrijf Tesla, waarin hij twintig jaar geleden al investeerde, draait 81 miljard dollar omzet en is met 20 procent marktaandeel de wereldwijde marktleider in elektrische auto’s. Hij is een visionair van buitenaards formaat.
De technologiemagnaat is ook de op één na belangrijkste stem geworden van ‘Make America Great Again’, de MAGA-beweging van Donald Trump. Dat technologie de wereld verandert, neemt steeds grotere dimensies aan. Zo leidt Musk de conservatieve techno-autocraten. Hij noemt migratie “een door de liberale democraten opgezette invasie van de VS om zo kiesvolk en stemmen, maar tegelijk onveiligheid, te importeren”. Hij is van mening dat de VS moet stoppen met Oekraïne te steunen in het belang van de vrede. Dat Tucker Carlson onlangs Vladimir Poetin interviewde zonder hem één kritische vraag te stellen, vindt Musk vanzelfsprekend. Waar hij zich wél over verbaast, is de veroordeling van Dries Van Langenhove in België wegens racisme. Musk stelt ongebreidelde vrijheid van meningsuiting werkelijk boven alles op X.
Toch is Musk bij nader inzien geen Midas. In 2022 deed hij een vijandig bod op het toenmalige Twitter voor 44 miljard dollar. De investeerders die hem volgden, scheurden hun broek. 72 procent van de waarde van X is in cannabisrook opgegaan. Musk transformeerde het platform tot een middel om zijn ideologie uit te dragen en de publieke opinie te beïnvloeden. Dat getuigt van een hogere ambitie dan louter financieel gewin. Musk snakt naar wereldwijde macht en invloed en dat weet ook Trump. De verhouding tussen Musk en Trump? Dat is er één van ‘tough love’. Ze zitten niet verlegen om een scheldpartij met de ander in de hoofdrol.
Maar wie is de grootste egotripper? Trump zoekt momenteel ijverig naar fondsen voor zijn presidentiële campagne. Musk, de rijkste man ter wereld, heeft een vermogen van 200 miljard dollar. Trumps poging om zijn communicatiekanaal Truth Social aan Musk te verkopen, draaide al op een sisser uit. Musk zou in zijn eentje nochtans het financiële nadeel van Trump tegenover Biden kunnen wegvagen. Ik zou er niet van schrikken als Musk bij de volgende presidentsverkiezingen zelf opkomt. Ik zie hem geen tweede trompet spelen in het familieorkest van Trump.
Laat ons hopen dat Musk van de MAGA-beweging straks een MEGA-beweging maakt: ‘Make Earth Great Again’. In tegenstelling tot Trump beseft hij gelukkig dat klimaatverandering en globale opwarming echte en ernstige problemen zijn. Als groene held van de decarbonisatie door elektrificatie, heeft hij daarom geen begrip voor de Duitse ecoterroristen die de uitbreiding van zijn Tesla-fabriek saboteerden. “Extrem dumm“, noemde hij ze en dat had evengoed een uitspraak van Trump kunnen zijn.
De auteur is CEO van Vanbreda Risk & Benefits en voormalig managing director en partner van Boston Consulting Group
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier