Freya Uldal

‘De Kopenhagenaren lijken geboren op twee wielen’

Freya Uldal Marketingmanager voor GreenMobility

Zomer in Kopenhagen, de tijd van het jaar dat de dagen lang zijn, de nachten kort en de stad het perfecte decor vormt voor zwoele zomeravonden. De zon doet jong en oud naar buiten trekken voor een heel nodige dosis vitamine D. Wie enkel denkt aan stijlvolle mensen, hygge en Deens design bij het horen van de naam Kopenhagen, mist toch een belangrijk iets. Namelijk fietsen, en niet zomaar een gezellige zondagse rit, maar fietsen in de stad, waar dat transportmiddel heer en meester is.

Laten we eerlijk zijn, fietsen in Kopenhagen is niet voor watjes. Als je van jezelf vindt dat je goed kunt fietsen in België, dan ben je volgens Deense normen een beginneling. Je zelfvertrouwen op dat tweewielige ros wordt op de proef gesteld en je stelt jezelf menigmaal de vraag: waarom wilde ik hier per se fietsen? Een dagelijkse fietsrit in Kopenhagen lijkt op een spannende aflevering van Wipeout, het televisieprogramma waar waaghalzen een hindernissenparcours met bewegende elementen trotseren. In Kopenhagen is het manoeuvreren tussen hordes van fietsers, elektrische bakfietsen, toeristen die plots stoppen, auto’s en bussen. Het is als het ware een helse overlevingsrit waar de wet van de sterkste heerst.

De Kopenhagenaren lijken geboren op twee wielen. Moeiteloos zoeven ze langs je heen, helemaal in balans, koffiedrinkend, terwijl ze ook nog eens een onlinemeeting beantwoorden, zonder ook maar één druppel zweet te verliezen of naar adem te happen. Het is een soort zenmeesterschap dat ons, inwijkelingen, het gevoel geeft alsof we voor de eerste keer zonder zijwieltjes rijden.

Het zenmeesterschap van de Kopenhagenaren geeft ons, inwijkelingen, het gevoel geeft alsof we voor de eerste keer zonder zijwieltjes rijden.

Wie zomer zegt, zegt ook zon. Al is dat in het noordelijk halfrond altijd een guessing game. Als de zon tevoorschijn komt, schijnt ze ook de hele dag. Sommige dagen zelfs tot middernacht, en dan is er een waar feest in de straten van de stad. De echte warmbloedigen nemen een duik in de kanalen of gaan naar het strand. Mensen organiseren picknicks in de vele parken, de bars en cafés benutten elke buitenruimte die ze hebben om zo veel mogelijk gasten een plekje in de zon te bieden. En ondertussen blijft iedereen ook lustig fietsen, al neemt de roekeloosheid ook wel toen naarmate de avond vordert.

Kopenhagen in de zomer is een eclectische mix van wilde zomernachten en rustige slenterochtenden. Van het afschuimen van de leukste rommelmarkten, het proeven van de lekkerste Deense gebakjes, tot je wagen aan een fietstocht door de straten van de stad – weliswaar met de lokale etiquette en regels in gedachten. Kortom, de zomer is voor velen, onder wie mezelf, een van de redenen om te settelen in Kopenhagen.

Wat ik persoonlijk het mooist vind, is hoe iedereen openbloeit tijdens de zomer. Het lijkt wel alsof alle cocons opengaan en de kleurrijkste vlinders tevoorschijn komen. Naarmate de herfst en winter naderen, kruipen al die vlinders weer stilletjes terug in hun veilige cocon, wachtend op de volgende zonnestralen en zomerse dagen, die weer het startschot geven voor een zomer om nooit te vergeten.


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content