Daan Killemaes

‘De fiscale kortsluiting op de energiefactuur moet zo snel mogelijk uit de wereld’

Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

De fiscaliteit op elektriciteit bedreigt een succesvolle energietransitie, zegt Trends’ hoofdeconoom Daan Killemaes.

Een doorgedreven elektrificatie is de koninklijke hoofdweg om de economie tegen 2050 klimaatneutraal te maken. De elektrificatie van de economie laat toe om véél efficiënter met energie om te springen, wat een must is om de energietransitie haalbaar en betaalbaar te maken.

België zou echter zichzelf niet zijn als het fiscale beleid niet haaks stond op die doelstellingen. In dit land wordt elektriciteit zwaarder belast dan aardgas, terwijl je af moet van fossiel en elektriciteit zo veel mogelijk moet promoten. In vergelijking met de buurlanden betalen de Belgische bedrijven de meeste belastingen op hun elektriciteitsverbruik, vooral door allerlei heffingen op regionaal niveau.

Die fiscale kortsluiting op de energiefactuur moet zo snel mogelijk uit de wereld, niet het minst omdat de productie-, transport- en distributiekosten van elektriciteit de volgende jaren verder zullen stijgen.

Een net-zero-economie zal grotendeels op hernieuwbare energie draaien, en hoewel een groen energiesysteem een must is, gaat dat gepaard met een hoger prijskaartje dan een fossiel energiesysteem.

Zo moet zwaar worden geïnvesteerd in hoogspanningslijnen om offshore windenergie tot bij de verbruiker te krijgen. Zo moet het distributienet worden versterkt om de transitie mogelijk te maken. Zo moet de overheid aan ontwikkelaars van offshore windparken nog een vaste afnameprijs garanderen om het investeringsrisico voldoende te verminderen. Zo zal er nog heel wat back-upcapaciteit nodig zijn om de energiebevoorrading te garanderen als wind of zon het laten afweten.

Om te vermijden dat een hogere stroomprijs de elektrificatie te hard afremt, moet de overheid de fiscaliteit op elektriciteit afbouwen. Anders dreigt ze de stekker uit een succesvolle energietransitie te trekken.

Lees ook: ‘De energiecrisis is nog niet voorbij’, waarschuwt industrie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content