Er zijn in de loop der jaren veel te veel belastingen en externe kosten in onze elektriciteitsfactuur gepompt en die moeten er weer uit, zegt Ilse De Witte.
De voorbije week circuleerden krantenkoppen als ‘CREG zegt dat warmtepomp niet rendabel is’. De energiewaakhond vergeleek in mei de rentabiliteit van lucht-waterwarmtepompen en condensatieketels op pellets met klassieke verwarmingstoestellen op gas en stookolie.
De studie hield geen rekening met de aanwezigheid van zonnepanelen, een zonneboiler of een thuisbatterij, die de winstgevendheid kunnen opkrikken. De focus lag op verwarming, naar koeling werd niet gekeken. Nochtans maken steeds meer Belgen in hete zomers gebruik van airco en ventilatoren om de temperatuur in huis naar beneden te krijgen.
Noch geothermische warmtepompen, die duurder zijn bij de aanschaf maar ook een hoger rendement bieden dan lucht-waterwarmtepompen, noch hybride warmtepompen, die een warmtepomp combineren met bijvoorbeeld een gasketel, werden in de studie opgenomen. De eerste worden vooral voor nieuwbouw gebruikt en bieden ook passieve koeling aan, de tweede zijn een tussenoplossing voor iets oudere woningen.
De studie zou dienen als basis voor aanbevelingen aan de federale overheid, om ervoor te zorgen dat duurzame verwarmingstoestellen voor alle gezinnen en alle types van woningen een no-brainer worden. Want een warmtepomp kan in theorie volledig op hernieuwbare energie draaien.
Bovendien verbruikt een aardgasketel ruim vier keer zoveel energie als een lucht-waterwarmtepomp om eenzelfde hoeveelheid warmte af te geven. Dat voordeel gaat vandaag verloren, omdat elektriciteit in ons land ongeveer vier keer zo duur is als gas. Nergens in de Europese Unie is dat prijsverschil zo groot. Er zijn in de loop der jaren veel te veel belastingen en externe kosten in onze elektriciteitsfactuur gepompt en die moeten er weer uit. En dat was de échte conclusie van de CREG-studie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier