Patrick Claerhout
‘De aflopende staatsbon komt met een prijs’
De banken zullen andere manieren zoeken om hun marges op peil te houden.
De fiscaalvriendelijke staatsbon van september vorig jaar trok 22 miljard euro spaargeld weg bij de banken. Dat kostte hen geld en schudde hen wakker. Het opzet van minister van Financiën Van Peteghem was geslaagd: de banken een schop onder de kont verkopen, zodat ze hun klanten een redelijke vergoeding op het spaargeld zouden bieden.
Dat deden de banken, zij het met enige vertraging. En nu het geld van die staatsbon straks vrijkomt, zetten ze alle zeilen bij. Zowat alle financiële instellingen pakken uit met commerciële acties om het geld van de staatsbon te recupereren. Het is godgeklaagd dat nu wel kan wat een jaar geleden niet kon. Dat er eerst een bom in hun gezicht moest ontploffen opdat de banken proactief de commerciële strijd zouden aangaan.
De spaarder kan daar op het eerste gezicht zijn voordeel bij doen. Door goed rond te kijken en de banken tegen elkaar uit te spelen, zijn de komende weken goede rendementen mogelijk (zie onderaan).
Maar alles komt met een prijs. De kans is groot dat de banken andere manieren zoeken om hun marges op peil te houden. De rente op kredieten zal niet snel zakken, en de kosten voor zichtrekeningen en bepaalde financiële producten zullen ongetwijfeld opgetrokken worden.
Ook voor de overheid komt de aflopende staatsbon met een prijs. De voorwaarden van de staatsbon minstens evenaren, via termijnrekeningen, kasbons of obligaties, lijkt de nieuwe aanpak van de banken te zijn. Van verkopers van de staatsbon zijn ze geëvolueerd naar concurrenten van de staatsbon.
Net op een moment dat de rentesneeuwbal weer begint te rollen is dat geen goed nieuws voor de schatkist, die haar inkomstenbronnen wilde diversifiëren. Het spoor van de Belgische particulier als medefinancier van de staatsschuld lijkt al meteen op een dood spoor beland.
Spaarder, sla uw slag: banken ontketenen ongekende concurrentiestrijd
Lees het volledige verhaal vanaf donderdag op Trends.be of in Trends Magazine
banken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier