Jef Poortmans

‘Crypto is niet crimineel, maar wel brol’

Jef Poortmans redacteur bij Trends

Het crypto-onderzoeksbureau Chainalysis publiceerde vorige week zijn befaamde jaarlijkse Crypto Crime Report. Een cijfer viel op: de verhouding van het criminele cryptogeld tegenover het totale transactievolume. Dat is 0,34 procent.

Crypto en criminaliteit vallen vaak in dezelfde zin, maar wat te denken van het zogenaamde ‘reguliere’ geld? Studies schatten dat 2 tot 5 procent van de geldhoeveelheid te verbinden is aan criminele activiteiten. Als de cryptowereld met zijn 0,34 procent het summum van financiële criminaliteit is, dan is het reguliere systeem het walhalla.

En wat te denken van het contrast tussen de scherpe vaststelling van 0,34 procent en de vage schattingen van 2 tot 5 procent?

Blockchain zal als technologie wel overleven en zijn nut bewijzen

Crypto heeft een stapje voor dankzij de traceerbaarheid en transparantie van de blockchain. Die legt alle transacties onveranderlijk vast. Zodra een van de crypto-adressen verbonden wordt aan een criminele activiteit, staat dat adres geseind. 
Daarmee weet men natuurlijk nog niet wie erachter zit, maar is dat in het reguliere financiële systeem dan wel zo? Daar zijn de opties voor anonimiteit even groot, zo niet groter, maar zijn de transparantie en traceerbaarheid veel minder.



Ik gok dat speurders van politie of justitie de cryptosetting verkiezen boven het reguliere stelsel. En ik vermoed ook dat daarom de criminele geldstromen in dat laatste in verhouding veel groter zullen blijven dan in de cryptowereld.



Dat is geen vergoelijking van de cryptosector an sich. Die verdient wegens alle schandalen een groot deel van de kritiek en scepsis die hij zich op de hals heeft gehaald. Weinig financieel-technologische ontwikkelingen zijn zo door hun gebruikers mismeesterd met oog op snel geldgewin en nutteloze speculatie. Blockchain zal als technologie wel overleven en zijn nut bewijzen. Maar als crypto geen orde op zaken stelt, zijn we het beter kwijt dan rijk.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content