*

‘Bpost: bedrijf met twee snelheden in een land met twee snelheden’

*  
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

In Vlaanderen kan het bedrijf zijn postactiviteiten zo efficiënt mogelijk organiseren en zich competitief opstellen. In Franstalig België lijkt het bedrijf gedwongen voort te werken op de oude manier.

Bpost heeft een akkoord bereikt met de Vlaamse uitgevers over de distributie van kranten. Daardoor kan het bedrijf tot drie kwart van de krantenverdeling in eigen huis houden, en naar eigen zeggen werkzekerheid garanderen voor alle medewerkers met een vast contract. Het akkoord voorziet in een graduele verschuiving van de activiteit naar het dochterbedrijf AMP, dat grotendeels via onderaannemers en dus goedkoper werkt.

Dat betekent dat kranten in Vlaanderen vanaf medio 2026 niet langer door de postbodes zullen gebust worden. Voor hen moet bpost een andere taak vinden. Dat wordt geen sinecure, want de historische postactiviteiten van bpost krimpen. Het pakjesverkeer groeit, maar onvoldoende om de briefactiviteit te compenseren en tegen zeer lage marges. Het lijkt dan ook een uitgemaakte zaak dat bpost een aantal medewerkers zal moeten laten afvloeien. CEO Chris Peeters verzekert dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wait and see, maar in elk geval zullen de politici in de aanloop naar de verkiezingen zijn boodschap graag horen.

Opvallend is dat het akkoord enkel op Vlaanderen slaat. In Franstalig België willen de vakbonden niet weten van een scenario waarin de krantenverdeling verschuift naar AMP. Zij eisen dat de postbodes daarvoor verantwoordelijk blijven. Op die manier willen ze een reorganisatie in bpost onmogelijk maken. Tegelijk verschuiven ze het probleem naar de Franstalige uitgevers, die dreigen op te draaien voor de hogere kosten. Het jobverlies dat de bonden bij bpost voorkomen zou dus zomaar bij de uitgevers kunnen plaatsvinden.

Door de aparte behandeling van de twee landsdelen wordt bpost in de praktijk een bedrijf met twee snelheden. In Vlaanderen kan het bedrijf zijn postactiviteiten zo efficiënt mogelijk organiseren en zich competitief opstellen. In Franstalig België lijkt het bedrijf gedwongen voort te werken op de oude manier, met veel vaste contracten en een hoog prijskaartje. De situatie is tekenend voor een land met twee snelheden. Terwijl er in Vlaanderen oog is voor goed beheer van de centen, kijkt men in Brussel en Wallonië nog altijd naar de overheid of overheidsbedrijven om overtollige jobs te garanderen.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content