Wolfgang Riepl

België teert te veel op eigen centen

Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

In 2020 legde een pandemie onze economie zo goed als lam. Toch zijn dat jaar ruim 120.000 ondernemingen opgericht. Twee derde daarvan zijn nog altijd actief.

Het is goed dat een economie blijft draaien in moeilijke tijden. Tegelijk schort er wat aan de kwaliteit van de topbedrijven die in 2020 zijn opgericht, als we kijken naar de toegevoegde waarde. Slechts één onderneming, Eoly Energy, is min of meer een productiebedrijf. Het filiaal van Colruyt maakt met windmolens groene energie.

Voorts is het in onze toplijst zoeken naar productiebedrijven. Ons land kon twee hoofdkantoren van interessante bedrijven lokken. Empwr maakt gezonde voedingsrepen, groeit sterk in omzet en toegevoegde waarde, en wacht wellicht een grootse toekomst. Maar zijn fabrieken staan elders. Hetzelfde geldt voor Kongsberg Precision Cutting Systems.

De top 25 van de coronageneratiebedrijven bevat te weinig echt productieve ondernemingen.

De bedrijven in onze top 25 zijn vaak stevige waarden. Hoed af voor het nummer één, Alyzia. In volle pandemie startte het Franse afhandelingsbedrijf op de luchthaven van Zaventem (lees meer) De toekomst oogt mooi, nu de luchtvaart weer volop aantrekt.

Toch bevat die top 25 te weinig ondernemingen met innovatieve kracht. Verzorgingshuizen, recreatieoorden en uitzendkantoren voor zorgpersoneel zijn bijzonder verdienstelijke activiteiten, maar het zijn het niet echt productieve ondernemingen. We vinden in de top geen industrie of bedrijven in exporterende sectoren.

Dat is niet goed voor onze handelsbalans. “Onze economie teert te veel op de eigen centen”, oordeelt Pascal Flisch, analist bij Trends Business Information, die mee het onderzoek uitvoerde. “De bedrijven recycleren vooral bestaand geld, maar maken onze economie niet groter.”

Lees ons dossier over de winnaars en verliezers van de coronageneratie.

Partner Content