Vrije Tribune
‘Bedrijven die in volle energiecrisis massaal zonnepanelen installeerden, zijn eraan voor de moeite’
Bedrijven hebben de voorbije jaren massaal in zonnepanelen geïnvesteerd. Maar als je de opgewekte stroom niet helemaal zelf verbruikt, kan je dat net geld kosten. Want met dubbel zoveel negatieve stroomprijzen als in 2022, kan het zijn dat je moet bijbetalen voor de niet-verbruikte elektriciteit van je zonnepanelen, zo waarschuwt Chris Elbers, CEO van de specialist in energie-accounting Odot. Hij roept bedrijven dan ook op zo veel mogelijk energie zelf te gebruiken, te delen met anderen of op te slaan, en energiecontracten met afrekening per uur te heronderhandelen.
De voorbije weken dook de stroomprijs steeds vaker onder nul. Dat is het geval wanneer het aanbod aan elektriciteit groter is dan de vraag. Dat komt onder meer door het groeiende aanbod aan groene stroom van de vele PV-installaties bij bedrijven en particulieren, windenergie, de hoge nucleaire capaciteit in ons land en andere vormen van elektriciteitsproductie. Het stroomaanbod overstijgt daardoor steeds vaker de vraag. Dit jaar zijn er al dubbel zoveel uren met negatieve prijzen als in 2022.
Als je op die momenten stroomoverschotten op het net injecteert, krijg je daar geen vergoeding voor, maar moet je bijbetalen voor de niet-verbruikte stroom die je zonnepanelen opleveren. Daar komt nog eens bij dat energieleveranciers meer kosten aanrekenen voor PV-installaties. Een voorbeeld zijn de onbalanskosten. Vroeger wisten energieleveranciers ongeveer wanneer en hoeveel stroom bedrijven van het net zouden halen. Zonnepanelen maken dat veel moeilijker in te schatten. Dus zitten de leveranciers met onbalanskosten. Jarenlang sprongen ze daar soepel mee om, maar in een periode van lagere prijzen gaan de kosten voor bedrijven plots omhoog en is de flexibiliteit weg.
Ondernemingen die in volle energiecrisis massaal zonnepanelen installeerden, in de hoop dat ze konden profiteren van de uitzonderlijk hoge energieprijzen, zijn eraan voor de moeite. Ze verdienen veel minder aan de stroomoverschotten die ze injecteren op het net, en schieten er zelfs steeds vaker geld bij in.
Zo vermijd je stroom op het net te zetten
· Probeer je stroom zelf te verbruiken. Dan profiteer je volop van de ‘gratis’ groene energie van je zonnepanelen en voel je de negatieve elektriciteitsprijzen niet.
· Als je toch overschotten hebt, kun je overwegen die op te slaan in batterijen. Dat is wel een stevige investering, die niet elk bedrijf kan terugverdienen.
· Daarnaast kan je stroomoverschotten delen met andere vestigingen van je bedrijf of zelfs met andere bedrijven. Bij energiedelen moet je wel rekening houden met een aantal addertjes onder het gras: het kan alleen in Vlaanderen, je hebt digitale meters nodig die het verbruik op kwartierniveau meten en sommige leveranciers maken energiedelen zo duur dat het niet meer rendabel is
Kijk ook je energiecontracten nog eens grondig na. Energiecontracten zijn de jongste jaren sterk geëvolueerd door de energietransitie en nieuwe technologische innovaties. Vaak loont het de moeite de huidige contracten te heronderhandelen. De negatieve prijzen op uurbasis ontstaan omdat op specifieke momenten doorheen de dag het aanbod aan stroom groter is dan de vraag. Kijken we niet naar die pieken, maar naar de gemiddelde prijzen per dag, dan zien we dat die wél positief blijven. Ondernemingen die veel stroom injecteren, onderhandelen dus mogelijk beter een energiecontract zonder afrekening op uurbasis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier