Daan Killemaes

‘Ban de aardgas­ketel niet te snel’

Daan Killemaes Hoofdeconoom Trends

Haast je langzaam, is een goed leidmotief voor de overheid.

Terwijl in Vlaanderen de aardgasketels nog vlot over de toonbank gaan, moet de woning­verwarming tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Dat lijkt onmogelijk. Beleidsmakers zouden drastisch kunnen ingrijpen door de installatie van nieuwe aardgasketels te verbieden, maar dat zou op fel protest botsen. Nog niet elk huis is geschikt voor een efficiëntere en klimaatvriendelijke warmtepomp. Bovendien vergt een warmtepomp een stevige extra investering.

Er is een voorzichtige en doordachte aanpak nodig. Het zou contra­productief werken een gasketel te verbieden op een ogenblik dat veel gezinnen nog geen betaalbaar alternatief hebben. Wel kan de overheid elektriciteit minder belasten en aardgas meer. Dat de elektriciteitsprijs in België vier keer hoger ligt dan de aardgasprijs is een aberratie die een aardgasketel financieel interessanter maakt dan een warmtepomp.

Ga ook voorzichtig te werk met het opleggen van isolatienormen. Vandaag ligt de focus te veel op het energie-­efficiënter maken van een woning, wat gezinnen soms veroordeelt tot dure renovaties. Verschuif de focus naar klimaatvriendelijker verwarming. Het is soms rendabeler een woning te verwarmen met groene stroom, dan te investeren in een energetische renovatie. Op termijn kan ook een aardgasketel op basis van biomethaan een deel van de oplossing zijn.

Het finale doel is de koolstofuitstoot te verminderen, niet het energieverbruik te verminderen of woningen potdicht te maken. Haast je langzaam, is daarom een goed leidmotief voor de overheid. Hou alle opties open. Nieuwe of betere technologieën zorgen straks wellicht voor een goedkopere vermin­dering van de uitstoot. Leg haalbare uitstootdoelstellingen op, maar laat het ‘hoe’ over aan de markt.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content