Joost Derks

‘And the winner is: the US dollar!’

Er is de afgelopen weken op de financiële markten veel gespeculeerd over de vraag of een presidentschap van Trump of Harris gunstig zou zijn voor een sterke dollar. De realiteit is dat, ongeacht wie deze krappe race wint, de dollar sterk zal blijven. Op het moment van schrijven staat Trump afgetekend aan de leiding en heeft hij de overwinning opgeëist.

De dollarindex is overbought, wat niet ongebruikelijk is voor presidentsverkiezingen. Ongebruikelijker is de kracht van de dollar ten opzichte van bijna alle valuta. Als we bijvoorbeeld de Russische en de Chinese valuta, die niet vrij fluctueren op de markt, buiten beschouwing laten, staat de dollar op een historisch hoogtepunt ten opzichte van opkomende valuta. Zelfs toen de Fed de rente in 2022 verhoogde, had de dollar nog niet zo’n hoog niveau bereikt. Dat valt te verklaren door twee belangrijke structurele factoren:

  • De outperformance van de Amerikaanse economie. We verwachten dat de Amerikaanse groei dit jaar 2,7 procent zal bedragen, terwijl die in de eurozone op zijn best 1,2 procent kan zijn. Volgend jaar zal de groei in de Verenigde Staten waarschijnlijk in de buurt van zijn potentieel komen, rond 2 procent, terwijl hij in de eurozone zal terugvallen tot 0,7 procent. Het groeiverhaal van de Verenigde Staten is uniek in een wereld van lage groei. De sterke veerkracht van de Amerikaanse economie berust op hoge overheidsuitgaven; het tekort zal de komende drie jaar op zijn minst in de buurt van 5 à 7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) blijven. In de markt is veel gesproken over het hoge niveau van het Amerikaanse tekort. Maar wij zijn van mening dat, aangezien de dollar de enige wereldwijde valutareserve is, er altijd buitenlandse investeerders zullen zijn die bereid zijn Treasury-bonds te kopen. De verrassend goede gezondheid van de Amerikaanse consument is de andere factor die de economie omhoog stuwt. Ongeveer 60 tot 70 procent van de huishoudens in de VS is rijk, heel rijk. Volgens gegevens van de Universiteit van Michigan bezit 37 procent van de bevolking een huis dat meer dan 500.000 dollar waard is en heeft 30 procent een aandelenportefeuille die meer dan 500.000 dollar waard is. Dat is een record.
  • De Amerikaanse aandelenmarkt is de best presterende ontwikkelde aandelenmarkt ter wereld en vertegenwoordigt nu 50 procent van de aandelenmarktkapitalisatie in de wereld. Ook dat is een record. Hightechaandelen, zoals Meta, Google, Apple, Nvidia, domineren de digitale revolutie en de revolutie van kunstmatige intelligentie. Ze vangen het grootste deel van de investeringsstromen op en laten ongekende prestaties zien. Zo is de koers van het aandeel Nvidia sinds het begin van het jaar met 182 procent gestegen. De revolutie op het gebied van kunstmatige intelligentie zal vooral worden aangedreven door Amerikaanse bedrijven. Zij hebben een technologisch voordeel op dat gebied. Bovendien kunnen ze rekenen op lage energieprijzen om die revolutie teweeg te brengen. Laten we niet vergeten dat AI zeer energie-intensief is. De gemiddelde energiekosten in de Verenigde Staten liggen vier keer lager dan in Europa. Dat verklaart deels waarom Europa niet in staat is een AI-industrie te ontwikkelen die die naam waardig is. Europa concurreert duidelijk niet in dezelfde competitie als de VS.

In die context is het niet verrassend dat de overschotten van mondiale bedrijven, financiële instellingen, staten en spaartegoeden van huishoudens naar de Verenigde Staten worden overgebracht op zoek naar hoge beleggingsrendementen. Historisch gezien, is het overschot van opkomende landen altijd naar de Verenigde Staten gegaan. Nog verrassender is dat dit fenomeen nu ook Europa treft. Europese overschotten gaan rechtstreeks naar de Amerikaanse economie, terwijl ze vroeger op het Europese continent bleven en kleine en middelgrote binnenlandse bedrijven hielpen groeien. Uiteindelijk stroomt voortdurend massaal kapitaal naar de Amerikaanse markt, wat de wisselkoers van de Amerikaanse dollar structureel ondersteunt. Dat is de belangrijkste drijfveer achter de recente sterkte van de Amerikaanse dollar. Het heeft een grotere impact dan koersverschillen of politiek.

Een presidentschap van Trump zal hoogstwaarschijnlijk synoniem zijn met inflatoir beleid, terwijl een presidentschap van Harris de de-industrialisatie van Europa versterkt zou hebben door Europese bedrijven aan te moedigen zich in de Verenigde Staten te vestigen, om te profiteren van genereuze overheidssubsidies. Maar één ding zal niet veranderen: de dollar zal sterk blijven, omdat de Amerikaanse economie ongelooflijk sterk is.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Voor Trends blikt hij terug op de voorbije maand op de valutamarkt. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Eerdere column:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content