Boris Cukon
‘Aanzienlijk tekort dreigt in de kopermarkt’
De koperprijs snelde vorige week voorbij de grens van 4 dollar per pond en lijkt uit te breken na een consolidatiefase die bijna twee jaar geduurd heeft.
De stijging van 6 procent van vorige week (zie grafiek 1) volgde op het nieuws van een zeldzame meeting tussen negentien Chinese kopersmelters om de ongekende daling met 76 procent in de smeltlonen te bespreken in de laatste twee maanden (zie grafiek 2), gezien er te weinig koperconcentraat aanwezig is om aan alle smelters te voldoen. Die aanbodschaarste is het gevolg van de onwaarschijnlijke sluiting van de Cobre Panama-mijn van First Quantum (1,5% van de wereldwijde koperproductie) en tegenvallende productiecijfers en vooruitzichten bij Anglo American, Glencore, Codelco en Vale Base Metals.
Niet verrassend meldde China Copper, een van de grootste koperproducenten in China, vorige week dat het overzeese koperprojecten wil kopen. Zonder de sluiting van Cobre Panama zou de wereldwijde kopermarkt dit jaar misschien in een (krap) evenwicht zijn geweest, maar zoals de derde grafiek laat zien, denkt Goldman Sachs nu dat de kopermarkt vanaf het tweede kwartaal van 2024 in een aanzienlijk deficit terecht zal komen. Aan de vraagzijde zien we dat China, ’s werelds grootste koperconsument, zijn kopervraag over 2023 met 13,5 procent zag groeien tot 12,99 miljoen ton. Er wordt geschat dat de Chinese kopervraag nu zo’n 12 procent hoger ligt dan vorig jaar, waarbij hernieuwbare energiebronnen, elektrische voertuigen en de uitbreiding van het elektriciteitsnet de zwakke vraag vanuit de Chinese bouwsector meer dan compenseren. Wereldwijd is de vergroeningstrend een belangrijke drijfveer van de consistente jaarlijkse groei in de kopervraag.
Aan de aanbodzijde lijkt het laaghangende fruit geplukt te zijn. De stabiele exploratiebudgetten resulteerden in een merkbaar dalend aantal grote koperontdekkingen in het voorbije decennium (zie grafiek 4). Midden vorig jaar hadden we een ontmoeting met geoloog Thomas Mumford, die de Léopold Gélinas-medaille kreeg voor de beste thesis inzake de krapte van belangrijke metalen. Hij bevestigde dat de wereldwijde productie-aanbodfundamenten over het volgende decennium het sterkst zijn voor koper en goud.
Vorige maand rapporteerde het family office van Stanley Druckenmiller, een van de beste hedgefundmanagers, niet alleen dat het een positie van bijna 1 procent in Barrick Gold en 0,6 procent in Newmont Mining had ingenomen, maar bovenal dat hij zijn positie in Teck Resources, een van grootste koperproducenten op aarde, had opgedreven naar bijna 7 procent. Dat is nu de op vier na grootste positie van Druckenmiller, voorafgegaan door bekende namen als Nvidia, Microsoft en Eli Lilly, die hij geniaal oppikte over de voorbije jaren.
De koersen van de koperproducenten trokken vorige week merkbaar aan, maar hoogstwaarschijnlijk is dat nog maar het begin van een jarenlange hausse. Een tracker op de koperprijs, zoals de WisdomTree Copper op de beurs van Londen (in Amerikaanse dollar) of Parijs (in euro), is eveneens een mogelijkheid voor wie gelooft in de sterke vraag.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier