Zwitserse vermogensbank Lombard Odier ziet potentieel in België: ‘Wij willen de referentie worden in wealth management’
De Zwitserse vermogensbank Lombard Odier ziet potentieel in de Belgische markt. “Het verdwijnen van banken door fusies en overnames en de standaardisering van het aanbod bieden ons de kans sneller te groeien”, zegt de nieuwe managing director voor België, Geoffroy Vermeire.
De 59-jarige Antwerpenaar Geoffroy Vermeire stapte beging dit jaar over naar Lombard Odier. Hij verdiende zijn strepen in de financiële sector bij Delta Lloyd, Petercam en Van Lanschot. “Lombard Odier is de Champions League in private banking”, verklaart hij zijn keuze. “De bank geniet een internationale uitstraling. Bovendien spreekt het model van het partnership mij erg aan. Mijn bazen zijn ook de eigenaars van de bank, wat de lijnen erg kort houdt en een garantie is voor stabiliteit en een langetermijnvisie.”
Lombard Odier is ambitieus om er iets van te maken in België. De Zwitserse vermogensbank zal volgend jaar twintig jaar aanwezig zijn in ons land. Het kantoor in Brussel telt een dertigtal medewerkers. België is naast Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Azië en het Midden-Oosten één van de zes kernmarkten van Lombard Odier.
Hoeveel klanten of activa onder beheer de bank in ons land heeft, maakt ze niet bekend. Volgens Vermeire gaat het om het topsegment van de markt, vermogenden met een portefeuille die gemiddeld 3 tot 5 miljoen euro groot is. “Eigenlijk mikken we nog hoger, op klanten met een vermogen van meer dan 5 miljoen euro”, zegt hij.
Geen nieuwe spelers
Vermeire ziet groeikansen voor Lombard Odier in België, om twee redenen. De eerste is de consolidatie in de sector. De voorbije jaren is een groot aantal privatebankingspelers verdwenen als gevolg van fusies en overnames. Société Générale Private Banking België werd opgeslorpt door ABN AMRO. Mercier Vanderlinden kwam bij Van Lanschot Kempen terecht. De meest spectaculaire overname dateert van amper enkele maanden geleden: Bank Degroof Petercam belandde in de handen van de Franse groep Crédit Agricole (Indosuez).
Bovendien komen er in België geen nieuwe spelers bij, stelt Vermeire vast. “Daarin verschilt België van Frankrijk, waar het aantal private banken de voorbije jaren in stijgende lijn ging. Frankrijk profiteerde van de brexit en fiscale maatregelen, waardoor het land erin slaagde nieuwe spelers aan te trekken. Op de Belgische markt zijn dat soort vernieuwing en dynamisme afwezig.”
Minder spelers betekent dat de koek door minder moet worden gedeeld. Bovendien wordt de koek groter, want het aantal vermogenden neemt in ons land toe. Vermeire: “België telt veel ondernemers, kmo’s en nieuwe vermogenden. Ondernemers, die soms over een eigen family office beschikken, vormen onze primaire doelgroep. Onze bankiers bedienen hen aan huis en op maat. Ons model is 100 procent gestoeld op organische groei, wij zijn niet in de running voor overnames. Doordat veel banken verkocht of gefuseerd zijn, zijn klanten op zoek naar stabiliteit, en zo komen ze sneller bij ons terecht.”
Een tweede reden waarom Lombard Odier kansen in België ziet, is wat Vermeire de ‘standaardisering van het aanbod’ noemt: “De Belgische markt verschraalt steeds meer tot een aanbod van één patrimoniaal fonds of één product voor alle types klanten van 10.000 tot 10 miljoen euro. Zowel private banken als de grootbanken bieden bij voorkeur discretionair beheer via een beperkt aantal fondsen aan.”
Adviserend beheer is aan het verdwijnen, oordeelt Vermeire. “Slechts een paar spelers, onder wie Lombard Odier, lijken bereid het verder aan te bieden. De rest bouwt het adviserend beheer af. De meeste grootbanken hebben een model waarbij ze alles voor iedereen willen doen. Veel vermogende klanten willen echter in zee gaan met een gespecialiseerde vermogensbeheerder.”
Lombard Odier pakt het anders aan, beklemtoont Vermeire: “Lombard Odier is wereldwijd actief in aandelen, obligaties, private equity en debt, waardoor we onze klanten een grote diversiteit aan beleggingsmogelijkheden kunnen aanbieden. Doordat de bank activiteiten in meer dan twintig landen heeft, bezitten we de expertise om portefeuilles op maat samen te stellen. In Zuid-Europa bijvoorbeeld ziet een doorsnee portefeuille er anders uit dan in België: meer obligaties, minder aandelen.”
Offensiever werken
Over de ambitie van Lombard Odier in België is Vermeire duidelijk: “Wij willen in België de referentie worden in wealth management (klanten met een minimaal vermogen van 5 miljoen euro, nvdr). We mikken op een jaarlijkse netto-aangroei van de activa onder beheer met 5 tot 7 procent. Dat is hoger dan de doelstelling van 5 procent groei die de groep internationaal hanteert.”
Om dat doel te halen wil Lombard Odier de komende jaren offensiever te werk gaan. Zo wordt het team Belgische bankiers uitgebreid tot achttien. Vermeire: “In eerste instantie komt Brussel aan de beurt, waar we nu zeven bankiers tellen en er begin 2024 drie bij komen. Maar we willen ook onze aanwezigheid in het noorden van het land vergroten.”
Het Belgische kantoor van Lombard Odier bevindt zich aan de Louizalaan in Brussel. Enkele jaren geleden was er sprake van dat de bank een kantoor in Vlaanderen zou openen, maar dat voornemen wil Vermeire niet herbevestigen: “We bestuderen alle mogelijkheden. We kijken vooral naar regio’s waar veel ondernemerschap is. Daar behoort Vlaanderen toe, maar ook in Waals-Brabant en het Luikse zien we steeds meer jonge ondernemers met groeipotentieel. Een concrete beslissing hebben we nog niet genomen.”
‘Zwitserse bank’: een troef na het debacle van Credit Suisse?
Een troef die Lombard Odier in zijn communicatie uitspeelt, is dat de bank Zwitsers is. Zwitserse banken hebben de reputatie bekwaam, gedegen en stevig te zijn. Maar die reputatie kreeg dit jaar een knauw bij de val van Credit Suisse. “Wij hebben daar inderdaad vragen over gekregen van onze klanten”, geeft CEO Geoffroy Vermeire toe.
“We hebben hen uitgelegd dat er belangrijke verschillen zijn tussen het businessmodel van Lombard Odier en dat van Credit Suisse. De roots van Lombard Odier zijn die van een investerings- en beleggingshuis dat meer dan 225 jaar oud is. Dat is nog altijd onze enige activiteit, met de klemtoon op het beschermen van vermogens, de sterkte van onze balans en het beheersen van risico’s. De aandeelhoudersstructuur is die van een partnership. Zes partners controleren en beheren de bank. Met een Tier1-kapitaalratio van 30,1 procent is Lombard Odier één van de meest solide Zwitserse banken.”
Zwitserland blijft een land met een grote expertise op het gebied van geld en financiën en het grootste grensoverschrijdende centrum voor vermogensbeheer ter wereld, zegt Vermeire: “Het label ‘Zwitserse bank’ blijft een kwaliteitslabel. Meer dan 5 procent van de bevolking werkt er in de financiële sector. Bankieren is in Zwitserland een kerncompetentie, in een stabiele omgeving, en met een fiscaliteit en rechtszekerheid die veel groter is dan in andere landen. Dat is een uitmuntende omgeving voor het beheer en plannen van vermogens.”
Lombard Odier in cijfers*
Zwitserse bank opgericht in 1796
Actief in 3 domeinen: private banking, asset management en bancaire technologie
6 partners controleren de bank. Ze zijn niet alleen mede-eigenaar maar leiden ook het bedrijf
Internationale aanwezigheid: 26 kantoren in 20 landen; 2.790 medewerkers wereldwijd
Totaal aan klantenactiva: 323 miljard euro
1,7 miljard euro eigen vermogen op een balanstotaal van 16,2 miljard
*Eind juni 2023
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier