Zomersolden van start onder strikte regels: ’50 procent minder omzet’

winkelen in coronatijden © belga

Er heerste geruime tijd onduidelijkheid over, maar de koopjesperiode is uiteindelijk toch zaterdag van start gegaan. Dat gebeurt dit jaar wel een maand later dan de vorige jaren en onder strikte regels. Een succes werd het evenwel niet.

Het nieuwe coronavirus heeft ook het leven in de winkelstraat grondig in de war gestuurd. De start van de koopjes werd met een maand uitgesteld na de lockdown met wekenlange sluiting van de nonfoodwinkels. Op die manier kregen winkeliers een maand langer de tijd om hun stocks te verkopen, vooraleer alles, officieel,met korting verkocht kan worden vanaf vandaag 1 augustus. Daar komen de strengere regels bovenop die sinds woensdag opnieuw van kracht zijn. Zo mag je bijvoorbeeld niet meer samen winkelen en is de winkeltijd beperkt tot een halfuur per winkel.

Slechte start

Maar volgens handelsfederatie Comeos was de eerste dag van de zomersolden ronduit ‘dramatisch’. De handelaars zijn volgens Comeos ‘zeer teleurgesteld’. Zaterdagochtend was er heel weinig volk, in de namiddag kwamen er iets meer shoppers in de winkels.

Volgens Comeos is het moeilijk om te vergelijken met vorig jaar omdat nu strenge coronamaatregelen gelden. Toch is er sprake van 50 procent minder omzet vergeleken met de eerste soldendag in de zomer van 2019. ‘Het is evident dat de strenge coronamaatregelen de belangrijkste reden zijn’, zegt Déborah Motteux van Comeos. ‘Voorts zijn veel mensen op vakantie en het was ook een warme en zonnige dag.’ Uiteindelijk heeft het uitstel van de zomersolden, die een maand later dan normaal zijn gestart, ook een negatief effect gehad.

Bubbel

Dat we niet met onze bubbel naar de winkel mogen, maar wel op restaurant, vindt de handelsfederatie absurd. ‘Sommige winkeliers zagen een volwassene komen winkelen met één kind en later opnieuw de winkel binnenstappen met een ander kind. Soms waren de winkels leeg en mochten twee volwassenen die tot dezelfde bubbel behoren toch niet samen in de winkel’, aldus Motteux. Comeos zou de maatregelen dus graag versoepeld zien. ‘Het zou goed zijn als we mochten winkelen met onze bubbel’, klinkt het.

Versoepeling

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) veroorzaakte ‘de eerste dag van de uitgestelde solden geen grote stormloop zoals vele andere jaren’. Uit cijfers van de ondernemersorganisatie blijkt dat de omzet de helft lager ligt dan bij de start van de solden vorig jaar. In Antwerpen gaat het zelfs om min 70 procent.

Ook het NSZ wil een versoepeling van de maatregelen. ‘Willen we vermijden dat één op de vijf winkels het einde van het jaar niet haalt, moeten de regels snel aangepast worden’, zegt Christine Mattheeuws. ‘Shoppen tijdens de solden doe je met je partner, met je kinderen of met je vriendinnen. Laat ons naar analogie met de horecasector toelaten dat er met de bubbel kan worden geshopt’, besluit ze.

Partner Content