Dit zijn de beste Belgische familiebedrijven

Onderzoeksters in lab | Stockfoto Getty
Dirk Van Thuyne Freelance journalist

Familiebedrijven vormen een van de stevigste pijlers onder de Belgische economie. Ze genereren rijkdom en verschaffen rechtstreeks en onrechtstreeks werk aan vele duizenden mensen. Trends ging op zoek naar de beste familiebedrijven van het land.

Om te bepalen wat van een bedrijf een familiebedrijf maakt, gebruikten we de definitie van de sectorfederatie European Family Businesses. Die zegt dat in een familiebedrijf de meerderheid van de zeggenschap ligt bij de natuurlijke personen die het bedrijf hebben opgericht of overgenomen, of bij hun familie. De grootte van het bedrijf speelt geen rol. De meerderheid van de besluitvormingsrechten kan direct of indirect zijn. Als een bedrijf een beursnotering heeft, volstaat het dat de familie 25 procent van de aandelen bezit. Daarnaast moet ten minste één vertegenwoordiger van de familie formeel betrokken zijn bij het bestuur van de onderneming.

Drie criteria

Met die definitie in de hand plozen we de cijfers van Trends Business Information uit. We analyseerden de jaarrekeningen van het boekjaar 2022 die in september beschikbaar waren. We keken naar de toegevoegde waarde, de cashflow en het aantal werknemers. De toegevoegde waarde geeft, veel beter dan de omzet, weer in welke mate een onderneming aan de nationale economie bijdraagt. Met hun cashflow kunnen bedrijven dan weer investeren en kredietlijnen terugbetalen. Zo krijgen we een beeld van de reële capaciteit om rendement te genereren. Het aantal werknemers ten slotte geeft weer in hoeverre die bedrijven bijdragen aan de tewerkstellingsgraad in ons land.

Hieronder vindt u voor elk criterium de top tien. De volledige top 200 voor elk criterium vindt u in Trends Magazine van 3 oktober.
Portretten van drie opmerkelijke familiebedrijven vindt u vanaf donderdag eveneens op deze website en in Trends Magazine.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content