Zetes on track voor groei in 2017

. © .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Zetes, de specialist in goederen- en personenidentificatie, maakt zijn beloften waar en zet een sterk tweede semester neer. Ook 2017 oogt goed. De eerste fase van de overname door Panasonic zou in april kunnen worden afgerond, zegt CEO Alain Wirtz.

Zetes, dat vooral goederenstromen laat opvolgen van labeling tot levering, had in 2015 een felle omzetstijging door een groot contract met de Zwitserse post. Toen al waarschuwde Wirtz dat het moeilijk zou zijn om diezelfde omzet in 2016 te halen zonder een vergelijkbaar contract. Uiteindelijk factureerde Zetes in 2016 maar 1,9 procent minder. De omzet eindigde op 253,4 miljoen. De courante bedrijfskasstroom (ebitda) daalde zelfs maar 0,6 procent. De nettowinst, deel van de groep, steeg zelfs 5,7 procent tot 12 miljoen, na lagere afschrijvingen en waardeverminderingen.

De lagere omzet zat vooral bij de personenidentificatie, waar Zetes onder meer in België en Israël het systeem van de elektronische identiteitskaarten runt. De omzet daalde er met 10,3 procent tot 48 miljoen omdat er geen kortetermijncontracten waren voor de organisatie van verkiezingen, een specialiteit van Zetes. De divisie blijft wel zeer lucratief, met een ebitda van ruim 14 miljoen (-8,4%). Zetes won in België onlangs wel een nieuw vijfjarig contract voor de paspoorten van katten en honden. De overeenkomst voor de Belgische elektronische identiteitskaarten loopt nog tot begin 2019. De openbare aanbestedingsprocedure voor een opvolger is in gang gezet.

Goederenidentificatie blijft groeien

In goederenidentificatie bleef de omzet vrijwel constant op 205 miljoen, met een flink betere ebitda van 16 miljoen (+8,7%).

Zetes blijft de vruchten plukken van de reorganisatie van zijn goederenidentificatie in zes softwaremodules. Wirtz: “De groei van het orderboekje is zelfs veel groter dan je zou denken op basis van de omzetstijging. We verkopen nu een aantal toepassingen als een abonnement, zodat de inkomsten over verschillende jaren worden gespreid en niet meer in één keer worden geboekt als een licentieverkoop of als een som bij het begin van het project”.

Het aandeel van de recurrente inkomsten in de goederenidentificatie was na het eerste semester al naar 35 procent gestegen. “Het blijft sterk stijgen. Daarom vertrouwen we erop dat 2017 opnieuw een jaar van groei wordt”, stelt Wirtz.

“We hadden zelfs nog beter kunnen doen. Onze resultaten in Groot-Brittannië hebben onder de val van het pond geleden”, wijst Wirtz. Bij constante wisselkoersen zou de omzet uit goederenidentificatie met 2,8 procent zijn gestegen. Zetes profiteerde onder meer van inkomsten uit grote trackingcontracten met bpost en DB Schenker.

Zowel in goederen- als in personenidentificatie verwacht Zetes in 2017 groei. In goederenidentificatie profiteert Zetes vooral van de groei in onlineverkoop en bijhorende koerierdiensten. Het systeem voor unieke labeling profiteert van de hogere eisen in de farmacie, de luxeproducten en in explosieven.

‘Zetes stond helemaal niet te koop’

In december kondigde het Japanse Panasonic Corporation aan dat het 50,95 procent van de aandelen van Zetes had gekocht tegen 54,5 euro per aandeel. De prijs was een premie van 19 procent boven het 30 dagengemiddelde voor de bekendmaking op 22 december. “Op dit moment zijn de antitrustonderzoeken bezig”, zegt Wirtz. De overname van Zetes ligt niet op de tafel van Europees commissaris Margrethe Vestager, maar wel bij enkele nationale mededingingsautoriteiten. De overname van het aandelenpakket van Cobepa (24,67%) en Zephir Corporation (23,70%, de helft in handen van Wirtz zelf) is afhankelijk van de uitslag van die onderzoeken. “Wij verwachten daar geen problemen. Wij hopen op een afronding in april”, zegt Wirtz. Panasonic zal daarna tegen dezelfde prijs een bod doen op de rest van de aandelen.

Hoe bent u bij Panasonic uitgekomen?

Alain Wirtz: “Wij stonden helemaal niet te koop. We hadden niet de intentie om te verkopen. Zonder dat wij het wisten heeft Panasonic twee jaar geleden besloten een wereldleider te worden in de automatisering van logistiek. Na anderhalf jaar onderzoek, buiten ons medeweten, is hetons komen aankloppen om dat op gang te trekken. Doel is die activiteit snel in Azië en uiteraard in Japan te ontwikkelen en daarna in de VS. Dat was een interessant industrieel project. Bovendien wilden ze absoluut het merk Zetes behouden, dat in Europa bekend is. Panasonic kon ons een wereldwijde ontplooiing aanbieden. Het had bovendien technologie die heel bruikbaar was in onze twee divisies. Het is onder meer wereldleider in hogedefinitiebeveiligingscamera’s, met zeer goede gezichtsherkenningsalgoritmes. Dat is een van de technologieën van de toekomst omdat het minder intrusief is dan vingerafdrukken. Bovendien heeft Panasonic in Azië een netwerk dat nuttig kan zijn in personenidentificatie. In het begin was ik wat terughoudend, maar na verschillende gesprekken was het duidelijk dat er veel synergie is”.

Panasonic had geen activiteiten op uw terrein?

Wirtz: “Niet in software, maar wel een mooie business in hardware in Japan. Kijk naar conglomeraten als General Electric of Honeywell. Zij willen allemaal in software uitbreiden en precies in veelbelovende sectoren zoals logistiek. Panasonic is daarin zeker niet alleen.”

U blijft aan boord?

Wirtz: “Zij hebben aan het directiecomité gevraagd om drie jaar te blijven. Daarna zien we wel. Ik ben dan 57 of 58. Ik ga dan niet met pensioen. Ik ga door. Met Panasonic bij voorkeur, als dat allemaal goed gaat. Als dat niet zo is, doe ik misschien iets anders”.

Geen sprake dus van meer tijd voor uw hobby’s?

Wirtz: Sommigen hebben dat geschreven, maar dat waren verzinsels. Zij hebben me zelfs niet geïnterviewd. Ik zal wel blijven wedstrijdzeilen, maar zonder daar meer tijd aan te besteden dan nu.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content