‘Zetes beleeft het beste jaar in zijn geschiedenis’
De identificatiespecialist Zetes publiceert prima halfjaarcijfers. De omzet steeg 8 procent tot 128 miljoen, de nettowinst 162 procent tot 5,5 miljoen. Ook de tweede jaarhelft wordt een record, voorspelt CEO Alain Wirtz. Zetes bekijkt expansie in Zuid-Amerika.
Vooral de afdeling goederenidentificatie groeit sterk, met 15 procent tot 100,9 miljoen. De courante bedrijfskasstroom steeg daar zelfs 90 procent tot 7,9 miljoen. Dat is het resultaat van de reorganisatie twee jaar geleden. Toen herschikte Zetes zijn productaanbod in zes geïntegreerde oplossingen voor specifieke markten: labeling en verpakking, logistiek en magazijnbeheer, instoreleveringen, bewijs van ontvangst, winkelbeheer en, overkoepelend, track & trace. Daarmee kwam Zetes los uit de val van de weinig rendabele maataanbiedingen.
“Onze oplossingen worden rijker, wij krijgen meer klanten en we verhogen onze licentie-inkomsten. Dat vertaalt zich in fel betere marges”, vertelt CEO Alain Wirtz, de selfmademan die Zetes al 31 jaar leidt. De zwakke euro tegenover de munten van belangrijke afzetgebieden zoals Groot-Brittannië, Zwitserland, Zuid-Afrika en Israël, gaf Zetes een extra duwtje in de rug. De Brusselaars profiteren ook van de groei van internethandel, die de vraag naar cloudgebaseerde track & trace opdrijft. Zetes scoort vooral met zijn systeem voor ‘bewijs van ontvangst’ voor pakjesbestellers en postdiensten. Dat is onder meer aan GLS, DB Schenker, Swiss Post en PostNL, de Nederlandse post, verkocht.
“In het begin dachten we dat cloud vooral iets zou zijn voor kleine bedrijven. Nu zien we de bestellingen precies van de grote groepen komen”, vertelt Wirtz, die zoals gewoonlijk zijn vakantie in de Griekse Peloponnesos, een landbouwstreek, doorbracht. “Geen al te erge crisis daar. Problemen in Italië en Spanje hebben de prijs van hun olijfolie dit jaar met 80 procent doen stijgen”, lacht hij.
Hogere winstmarge in personenidentificatie
In de veel kleinere, maar ook veel lucratievere activiteit van personenidentificatie onder Ronny Depoortere, is de omzet met 11 procent gedaald. In tegenstelling tot vorig jaar, had Zetes dit semester geen omvangrijke biometrische leveringen voor registratiehardware in die divisie. Daarentegen deden projecten zoals de voorbereiding van de kiezerslijsten in Togo of de biometrische registratie voor de socialezekerheidskaart in Ivoorkust de brutomarge 18 procent stijgen tot 17 miljoen. Zetes heeft ook langlopende concessies voor identiteitsdocumenten in België, Gambia, Portugal en Israël. Zelfs na afschaffing van de biometrische visumverplichting in Senegal – en de annulatie van het bijhorende Zetes-contract – hield Zetes in zijn personenidentificatie in het eerste semester een 31 procent hogere bedrijfskasstroom van 7 miljoen over. Zetes onderhandelt met Senegal over een schadevergoeding. “De resultaten zijn goed. Staar u niet blind op de omzetdaling. Hardwareleveringen zorgen voor veel omzet, maar de marges zijn flinterdun”, adviseert Wirtz. Er zitten bij Zetes nog meer electorale projecten in de pijplijn. “Maar nog niet getekend.”
Efficiëntere organisatie
Zetes presteert ook beter omdat het sinds 2012 in zijn interne organisatie duidelijkere lijnen heeft getrokken. De ontwikkelingscentra, die na de overnames verspreid zaten, zijn in België en Spanje gecentraliseerd. In de vier vestigingen in Zuid-Afrika, waar Zetes twee jaar afzag, is de situatie rechtgetrokken na een managementwissel. De Belg Pascal Fevry, die eerder Portugal leidde, is er nu gedelegeerd bestuurder.
Aan de inkoopzijde heeft de consolidatiegolf bij de hardwareleveranciers geen sterke veranderingen meegebracht. Zetes koopt nu 70 procent van zijn goederen in bij slechts twee leveranciers: Honeywell en Motorola. Wirtz: “Wij wegen nu zwaarder bij hen en zij bij ons.” De prijsdalingen in de hardware zetten door, maar minder “gewelddadig”. “De jongste jaren zijn de prijzen eerder stabiel. De levenscyclus van apparatuur was vroeger vier tot vijf jaar, nu één tot twee. Er is veel minder tijd om de ontwikkelingskosten af te schrijven. Het zijn ook Amerikaanse bedrijven. De verzwakking van de euro werkt daar niet in ons voordeel”.
Internationaal gespreid
Zetes eindigde het halfjaar met een 65% hogere courante bedrijfskasstroom van 13,3 miljoen. Wirtz is ook optimistsisch voor de rest van het boekjaar. “Het wordt het beste jaar in onze geschiedenis, zowel in omzet als in resultaat. Eind juni was ons orderboekje al 10 tot 15 procent dikker dan vorig jaar”, zegt hij. Dat orderboekje bestaat trouwens minder en minder uit punctuele bestellingen. Meer en meer klanten kopen geen licentie meer, maar huren ze over een aantal jaren. “Vandaag is dat ongeveer een kwart van onze licentie-inkomsten. Dat aandeel stijgt snel”, zegt Wirtz.
Met de dreigende crisis in China voor ogen, is hij vooral blij dat de activiteiten van Zetes internationaal zijn gespreid. “Zelfs bij de landen waar we een leiderschapspositie hebben, zijn er die het goed doen en andere minder. België bijvoorbeeld loopt wat moeilijker. Nederland daarentegen, waar we twee jaar afgezien hebben, presteert nu sterk, net zoals Portugal, Spanje en Zwitserland. We komen er goed uit dankzij de kritische massa van onze footprint.”
Een fonds dat in het aandeel gelooft, is Quest for Growth. Dat betaalde in april 1 miljoen voor 35.000 aandelen die Zetes zelf in portefeuille had. Onder meer daardoor, en door de uitoefening van opties, steeg de nettokaspositie van Zetes in de jongste zes maanden tot 2,9 miljoen, ondanks een hogere behoefte aan werkkapitaal van 4,6 miljoen door de groei.
Geen overnames in zicht
Wirtz verwacht geen acquisities in de eerstkomende drie tot zes maanden. “Er ligt niets op de plank. We zijn zeer tevreden met onze organische groei in de twee divisies. Wat we misschien wel doen, is vestigingen openen in nieuwe territoria. Voor goederenidentificatie misschien in Engelstalige Afrikaanse landen zoals Kenia of Tanzania. En misschien in Zuid-Amerika omdat we daar nu meer en meer projecten doen vanuit Spanje en Portugal. Maar we beginnen met een representatiekantoor op basis van de bestaande contracten. We hebben daar al partners, die we uiteraard gaan houden, maar we willen de zaken wat versnellen. Waarschijnlijk eerst vanuit Columbia, maar dat is nog in bespreking”.
Op de beurs is het aandeel Zetes met een vijfde gestegen sinds begin dit jaar, vier keer sterker dan de Bel-20. Zetes heeeft nu ongeveer 1250 mensen in dienst.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier