Winst in Belgische voedingsindustrie onder druk

© Getty

De winstgevendheid van de Belgische voedingssector heeft een nieuw dieptepunt bereikt, en daarom luidt sectorfederatie Fevia de alarmbel. De ‘drievoudige handicap’ waarmee de voedingsbedrijven te maken krijgen, moet dringend aangepakt worden, zeiden uittredend voorzitter Anthony Botelberge en nieuwe voorzitter Nathalie Guillaume maandag tijdens een persconferentie. De loonkosten en energieprijzen liggen in België hoger dan die in onze buurlanden, en daarnaast ondervindt de sector een hogere belastingsdruk.

De gemiddelde winstgevendheid van de Belgische voedingsbedrijven ligt vandaag op een historisch dieptepunt van 2,32 procent, of meer dan een derde lager dan in 2019. Als die dalende trend zich blijft doorzetten, vreest Fevia dat de voedingsindustrie in België binnen 20 jaar niet meer bestaat.  (Lees verder onder de video)

Uit een bevraging door de sectorfederatie, in november blijkt alvast dat veel bedrijven vrezen dat de bodem nog niet in zicht is. Van de zowat 20 deelsectoren zijn er slechts twee die over zes maanden een hogere rendabiliteit verwachten. Acht verwachten een verdere daling, de elf andere sectoren voorspellen een stabilisering.

Om de Belgische voedingssector competitief te houden, zijn maatregelen nodig, klinkt het. Bovendien zal enkel een competitieve industrie slagen in de transitie naar een duurzamere sector.

In januari gaan ook in deze sector de lonen met 3,57 procent omhoog, en de Belgische loonkosten liggen nu al 25 procent hoger dan in de buurlanden. Om die handicap weg te werken, moet de werkgeversbijdrage verlaagd worden en zijn aanpassingen nodig van het indexmechanisme, vindt Fevia.

De energiekosten vormen een tweede handicap, en daarom wil de voeding onder meer een verlaging van de transmissienettarieven voor iedereen. “We zijn een energie-intensieve sector, maar niet als zodanig erkend”, zei Botelberge. 

Fiscale maatregelen vormen een derde handicap voor de Belgische bedrijven. Daarom dringt Fevia erop aan om het btw-tarief van 6 procent te behouden en moet de verpakkingsbijdrage op alle producten afgeschaft worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content