Wibra België is failliet
Wibra België heeft donderdag uiteindelijk zelf de boeken neergelegd, nadat de ondernemingsrechtbank in Dendermonde eerder op de dag een overnameplan en doorstart van de verlieslatende warenhuisketen had afgewezen.
De rechtbank sprak donderdagnamiddag ook het faillissement uit, wordt bevestigd in vakbondskringen en bij het bedrijf zelf. De nieuwe directie hoopt wel nog steeds de plannen van de doorstart te kunnen realiseren, klinkt het.
Door de faillissementsuitspraak verliezen 439 werknemers hun job. Alle Wibra-winkels in ons land blijven vanaf morgen/vrijdag 9 oktober tot nader order gesloten.
De drie gerechtelijk commissarissen die het dossier van Wibra bebben behandeld, werden aangeduid als curatoren.
Doorstart
De Nederlandse eigenaars van Wibra wilden eerder een doorstart maken met 36 van de 81 winkels, en met 183 personeelsleden. ‘Onze intentie blijft nog altijd ongewijzigd, ook na de uitspraak van het faillissement’, zegt een woordvoerder.
‘Het is deze ochtend sneller gegaan dan we hadden gedacht. Zo’n faillissement komt erg hard aan bij onze mensen’, klonk het nog. Het blijft de bedoeling om een deel van de activiteiten te redden. Volgens de woordvoerder kan in dat geval bij het huidige personeel worden gerekruteerd.
De socialistische vakbond vraagt zich evenwel af of de plannen van de doorstart nog zullen lukken. Niet alleen is er voor de doorstart een akkoord van de curatoren nodig, maar ook van de winkeleigenaars. ‘Want ook de bestaande huurcontracten van de filialen zijn nu komen te vervallen’, verduidelijkt vakbondsafgevaardigde Bart Leybaert van het BBTK.
‘Geen spaarpot’
De vakbondsman legt de verantwoordelijkheid voor het faillissement in de eerste plaats bij de bestuurders van Wibra België. ‘Zij hebben het nagelaten te investeren in de winkels en het personeel én hebben bovendien geen spaarport aangelegd voor slechte tijden. Zij hebben deze situatie veroorzaakt’, klinkt het in een persbericht. Wibra was zwaar verlieslatend. Eerder liet BBTK al verstaan dat er wordt onderzocht of de bestuurders persoonlijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Bijna de helft (40 procent) van de personeelsleden zijn al dertig jaar in dienst van de discountketen.