Wat zal OpenAI met 40 miljard dollar doen?

Sam Altman, de CEO van OpenAI
Christophe Charlot redacteur Trends - Tendances

Door 40 miljard dollar op te halen bij SoftBank bereikte het bedrijf achter ChatGPT deze week een astronomische waardering van 300 miljard dollar. Maar wat zal OpenAI met al dat geld doen?

OpenAI slaat een grote slag. Wanneer een Belgische start-up 40 miljoen ophaalt, leidt dat al tot mooie koppen in de pers. Hier gaat het om de Californische start-up achter ChatGPT, die een kapitaalinjectie van maar liefst 40 miljard dollar aankondigt. Een astronomische schaal voor een investeringsronde onder leiding van SoftBank, die het bedrijf van de oprichter en CEO Sam Altman waardeert op 300 miljard dollar, een van de grootste niet-beursgenoteerde waarderingen. Die stratosferische bedragen roepen de vraag op: wat zal OpenAI met al die miljarden doen?

Allereerst is het belangrijk te vermelden dat het bedrijf achter het taalmodel ChatGPT niet onmiddellijk de volledige 40 miljard op zijn rekening krijgt. In eerste instantie ontvangt het slechts 10 miljard. De overige 30 miljard komen pas tegen december, en dan alleen als OpenAI een volwaardig bedrijf wordt. Momenteel heeft het nog een hybride status, aangezien het bij de oprichting een non-profitorganisatie was.

Hongerige technologie

De miljardenstroom is te verklaren door het steeds duidelijker wordende ultieme doel van OpenAI (en andere techgiganten) met artificiële intelligentie of AI: de ontwikkeling van Artificial General Intelligence (AGI), een vorm van AI die de mens overtreft en volledig autonoom kan opereren. Het gaat om kunstmatige intelligentie die kan redeneren en leren zoals een mens, in elk denkbaar domein. Het is een ambitie die immense middelen vereist.

Generatieve AI is vandaag al een bijzonder hongerige technologie. Om zijn steeds meer complexe modellen te trainen en te laten functioneren, heeft OpenAI een technologisch arsenaal van topniveau nodig. Miljoenen gespecialiseerde chips, waaronder GPU’s, duizenden zeer performante servers en een forse uitbreiding van datacenters. Die ingrediënten zijn extreem duur.

Sam Altman heeft al meermaals zijn visie op de toekomst van AI gedeeld, en die visie vereist massale investeringen in infrastructuur. Het Stargate-project, groots aangekondigd door de Amerikaanse president Donald Trump en onder leiding van de multinationals SoftBank en Oracle, voorziet bijvoorbeeld in een netwerk van datacenters in de Verenigde Staten. De geschatte kostprijs ervan bedraagt 500 miljard dollar.

Het verse kapitaal moet OpenAI ook wat ademruimte geven. Hoewel het bedrijf enorm succesvol is en jaarlijks 500 miljoen mensen bereikt met ChatGPT, dekken de inkomsten lang niet de kosten en de investeringen. Pas tegen 2029 wordt enige rentabiliteit verwacht.

Partner Content