Waegener-investeerder Hombergh Holdings failliet
In Nederland is Hombergh Holdings, een firma van de Nederlandse miljonair Hendrik van den Hombergh, failliet verklaard. Hombergh Holdings sprong eind 2010 de Vlaamse medischekoelmachinefabrikant Waegener Group bij.
In Nederland is Hombergh Holdings, een firma van de Nederlandse miljonair Hendrik van den Hombergh, failliet verklaard. Hombergh Holdings sprong eind 2010 de Vlaamse medischekoelmachinefabrikant Waegener Group bij. Voormalig topman Wout van Loon van Waegener zit nog altijd in hechtenis.
Het Nederlandse Hombergh Holdings vroeg zelf het faillissement aan omdat te veel investeringen in jonge bedrijven fout waren gelopen. Hendrik van den Hombergh deelde de eigendom van de firma met zijn zakenpartner Cees Lenselink. Vorig jaar werd hij door een ernstige ziekte getroffen, waardoor hij het management aan Lenselink moest overlaten. Het zakenblad Quote had het vermogen van Van den Hombergh al tot 150 miljoen afgewaardeerd op zijn lijst van rijkste Nederlanders, precies wegens de resultaten van zijn holdings. Volgens het lokale dagblad BN/De Stem heeft Van den Hombergh nog een belang in een tweede, grotere holding, Hombergh Investments. Die is niet failliet.
Waegener-faillissement in beroep
Hombergh Holdings investeerde eind 2010 een onbekend bedrag in de kapseizende Waegener Group, de holding boven Waegener Research & Development. De Waegener-bedrijven werden in juni 2012 desalniettemin failliet verklaard. De aandeelhouders gingen daartegen in beroep. Toevallig wordt morgen (7 maart) in beroep over het faillissement van Waegener Group gepleit. De uitspraak over het faillissement van de werkvennootschap Waegener R&D was in oktober wegens een procedurefout vernietigd.
Wout van Loon nog niet vrij
Ondertussen zit Wout van Loon, die als ‘president’ van Waegener de deal met Hendrik Van den Hombergh onderhandelde, sinds november 2012 in de cel. Er loopt tegen hem een onderzoek naar fraude en witwaspraktijken. De raadkamer besliste op 1 maart dat hij tegen een borgtocht van 100.000 euro vrij mocht komen. Andere voorwaarden waren dat hij zich in België moet inschrijven, elke adreswijziging direct meedelen, meewerken met het onderzoek en niet naar het buitenland gaan zonder schriftelijke toestemming van de onderzoeksrechter. Hij moet ook naar werk zoeken.
In tegenstelling tot berichten in andere media is Van Loon nog niet vrij. Hij heeft beroep aangetekend tegen de beslissing tot voorwaardelijke vrijlating. Zijn advocaat Marc Levrie wou niet uitweiden over de redenen. “Het beroep moet voorkomen binnen de vijftien dagen na de beslissing van de raadkamer. Een datum is nog niet vastgelegd”, zegt Levrie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier