Waalse regulator houdt lot Mobistar in handen
De Waalse regionale mediaregulator CSA zou vandaag moeten beslissen hoeveel Mobistar moet betalen voor zijn aankomende tv- en internetaanbod bij de Waalse operator VOO. Als de CSA er vandaag niet uitgeraakt moet Mobistar mogelijk meer betalen in Wallonië dan in Vlaanderen.
In 2011 besloten de regulatoren om de kabelnetwerken in België open te stellen voor concurrentie. Mobistar was de enige kandidaat om op de kabel diensten te gaan aanbieden. De tarieven die de toezichthouders in december 2013 voorstelden, vond Mobistar echter te hoog.
Daarop hebben het BIPT en Analysys Mason een nieuwe tariferingsaanpak uitgewerkt. Die geeft aanzienlijk lagere prijzen voor Mobistar. Een bepaald pakket van VOO zou voor Mobistar zelfs 41 procent goedkoper worden.
De Waalse kabeloperator VOO, waarachter Nethys en Brutélé, zijn daar absoluut niet gelukkig mee. Nethys is in handen van een aantal Waalse overheden, maakt verlies en heeft een veel kleiner marktaandeel dan Telenet in Vlaanderen.
CSA politiek samengesteld
Televisie en media zijn regionale materie. De nationale telecomregulator BIPT (verantwoordelijk voor Brussel), de Duitse Medienrat en de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) zijn het al eens met de lagere groothandelstarieven voor Mobistar. Maar het is de Waalse regulator CSA die beslist over de tarieven bij de openstelling van de Waalse kabel.
De CSA moet alle ideologische en filosofische strekkingen vertegenwoordigen, maar de leden zijn wel politiek benoemd. Het Bureau staat onder voorzitter Dominique Vosters (PS), met ondervoorzitters uit Ecolo, Cdh en MR. In het Collège d’autorisation et de controle, de eigenlijke regulator, zitten zij naast zes andere media-experts, waarvan de helft door het Waalse parlement en de helft door de Waalse regering (momenteel PS-Cdh) zijn benoemd.
Een eerste vergadering op 4 juni over de BIPT-voorstellen leidde niet tot een besluit. Naar verluidt liggen vooral PS en Cdh dwars bij de besprekingen. Volgens La Libre zou het hele tariferingsbesluit zelfs op losse schroeven staan omdat de CSA bij de Europese Commissie na drie jaar, in 2014, een nieuwe notificatie had moeten doen van de beslissing om de kabel open te stellen, wat volgens La Libre niet is gebeurd.
Wanneer de CSA de zaak blijft blokkeren, zullen de tarieven die Mobistar in Wallonië moet betalen hoger liggen dan in Vlaanderen. Dat is des te problematischer voor Mobistar omdat de operator hoopt van precies daar snel marktaandeel te winnen tegenover het relatief zwakke VOO. Zonder een scherpe prijszetting zal dat onmogelijk zijn.
De nieuwe besluiten moeten hoe dan ook nog door een publieke consultatie. Het nieuwe aanbod van Mobistar wordt dan iets voor het vierde trimester.
Deze week in Trends – een analyse van de kansen van Mobistar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier