Voormalig BIPT-voorzitter gaat alternatieve operatoren verdedigen
De voormalige voorzitter van de Belgische telecomregulator BIPT, Luc Hindryckx, wordt de directeur van ECTA, de belangenvereniging van niet-dominante Europese operatoren.
Luc Hindryckx staat weer op het publieke forum, nadat de Raad van State hem in januari 2013 uit zijn functie van voorzitter van het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) zette om redenen die niets met hemzelf te maken hadden.
Hij wordt executive director van ECTA, de European Competitive Telecommunications Association, de belangenvereniging van de kleinere vaste en mobiele Europese operatoren. Hij volgt Erzsébet Fitori op, die de leiding kreeg over FTTH Council Europe, dat glasvezelnetwerken promoot.
Luc Hindryckx is een industrieel ingenieur met een MBA van Vlerick. In zijn twintig jaar in de telecommunicatie werkte hij onder meer als reguleringsspecialist bij Global One en bij Telenet. Bij Telenet was hij in 2002 verantwoordelijk voor sommige groothandelsactiviteiten toen de Mechelaars besloten hun groothandelstarief te vervijfvoudigen, vergeleken met dat van Proximus. Die controversiële maatregel leverde Telenet tientallen miljoenen op en hielp het bedrijf te redden van het dreigende faillissement.
Benoeming vernietigd
Na een selectieprocedure door een onafhankelijke jury werd Hindryckx in 2009 door de minister van Telecom Vincent Van Quickenborne (Open Vld) benoemd tot de voorzitter van de raad van het BIPT. Een klacht van de gebuisde Franstalige kandidaten deed de Raad van State besluiten dat de onafhankelijke jury onvoldoende rekening had gehouden met de competenties van een van de klagers, Georges Denef, van PS-signatuur. Door de plotse vernietiging van zijn benoeming kon Hindryckx in 2014 ook geen voorzitter worden van de Europese regulator BEREC, zoals nochtans was gepland.
Hij mocht opnieuw solliciteren voor zijn job, maar daarbij niet verwijzen naar zijn palmares in de ruim drie jaar dat hij het BIPT had geleid. Onder zijn leiding had het BIPT de kabel opengesteld voor concurrentie en een drastische verlaging van de mobiele tarieven doorgezet. In de nieuwe, kafkaiaanse benoemingsprocedure werd Jack Hamande geselecteerd als voorzitter van het BIPT. Het beroep van Hindryckx bij de Raad van State tegen die procedure werd later verworpen.
In een mededeling belooft Hindryckx verder te ijveren voor concurrentie in de telecomsector en “te bewijzen dat concurrentie resultaten oplevert voor investeringen, innovatie, keuze en haalbare prijzen voor eindgebruikers”.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier