Vlaamse overheid en Techspace Aero aantrekkelijkste werkgevers
De Vlaamse overheid en de Luikse vliegtuigmotorenbouwer Techspace Aero zijn de laureaten van de dertiende Randstad Award voor de meest aantrekkelijke werkgevers in ons land.
De Vlaamse overheid en de Luikse vliegtuigmotorenbouwer Techspace Aero zijn de laureaten van de dertiende Randstad Award voor de meest aantrekkelijke werkgevers in ons land.
Bij welke bedrijf of welke dienst zou u het liefst willen werken en waarom? Die vragen liet het dienstenbedrijf Randstad (human resources, uitzendarbeid) eind vorig jaar al voor de dertiende keer voorleggen aan het groot publiek. Het Bureau ICMA International verzamelde in het hele land antwoorden van 14.000 mensen tussen 18 en 65 jaar over 180 ondernemingen in de privésector en 29 overheidsdiensten of -bedrijven. Alle ondernemingen en diensten tellen meer dan 1000 werknemers.
In de privésector is Techspace Aero al voor de derde keer de meest aantrekkelijke werkgever. Bijna de helft van alle deelnemers zou er graag willen werken. Het Luikse bedrijf haalt de hoogste scores voor werksfeer en jobinhoud. Techspace Aero laat baggeraar Deme en de VRT achter zich.
In de publieke sector hebben de deelnemers aan de enquête de hoogste dunk van de Vlaamse overheid als werkgever. 54 procent zou ja zeggen tegen een job in de Vlaamse administratie. Voor de dertiende editie van de Randstad Award wordt de Vlaamse overheid als een meer aantrekkelijke werkgever beschouwd dan de federale overheidsdiensten (die wonnen vorig jaar), het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid en de Vlaamse Milieumaatschappij.
Uit de bevraging blijkt voorts dat de overheid gemiddeld als een meer aantrekkelijke werkgever gezien wordt dan de privésector: 36 procent van de deelnemers zou graag voor een overheidsdienst werken, tegenover 25 procent voor een privébedrijf. Sterke troeven voor de overheid zijn onder meer de werkzekerheid, de balans werk/privé, het loonpakker, de jobinhoud, de loopbaan- en opleidingsmogelijkheden, de werksfeer en de zorg voor de maatschappij en het milieu. Zelfs de financiële gezondheid van de publieke sector wordt hoger ingeschat dan deze van de privésector. Die laatste scoort alleen beter voor de kwaliteit van het management.
Wordt de overheid samen met 24 deelsectoren in de privésector ingeschaald, dan haalt ze de derde plaats. Allen de farmaceutische sector en de media doen het dan nog beter als potentiële werkgever.
Volgens directeur en arbeidssocioloog Jan Denys van Randstad is de positieve beeldvorming over de overheid als werkgever voor een belangrijk deel toe te schrijven een beleid van modernisering. Maar Denys maakt ook een kritische kanttekening: ‘Het groot publiek heeft een correct beeld over de jobzekerheid en de marktconforme lonen bij de overheid. Daardoor krijgt de privésector het echter ook steeds moeilijker in de competitie om talentrijke mensen binnen te halen. De vraag mag daarom wel gesteld worden of de publieke sector de arbeidsmarkt niet verstoort met te hoge lonen en vaste benoemingen.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier