Via Byteflies kunnen straks 1000 coronapatiënten thuis worden opgevolgd
Elf Belgische ziekenhuizen en één woon-zorgcentrum starten met de thuisopvolging van covid-19-patiënten met milde symptomen. Zo’n duizend patiënten gebruiken daarvoor binnenkort apparatuur en software van Byteflies. Het Vlaamse technologiebedrijf test met het UZ Gent straks ook een slimme pleister die de metingen automatisch kan uitvoeren.
Byteflies is klaar voor de tweede golf met zijn CovidCare@home-kit. Daarmee kunnen patiënten vanop afstand medische gegevens doorgeven, zoals de lichaamstemperatuur, het zuurstofgehalte van het bloed en de hartslag. “De kit is geschikt voor drie situaties”, zegt CEO Hans Danneels.
“Herstellende patiënten met milde symptomen kunnen sneller naar huis worden gestuurd, maar toch nog worden gemonitord. Daardoor kunnen ziekenhuizen sneller bedden vrijmaken. Hun spoedafdelingen kunnen de kits meegeven aan patiënten die ziek zijn, maar thuis kunnen rusten. Ten slotte kan het ook helpen om positief geteste bewoners van de woon-zorgcentra beter op te volgen en sneller te kunnen ingrijpen”, aldus Danneels.
Elf ziekenhuizen en één woon-zorgcentrum zullen het pakket testen en aan patiënten met milde covid-19-symptomen geven. “De ziekenhuizen kregen om te beginnen kits om twintig patiënten op te volgen”, zegt CTO Hans De Clercq.
“We drijven dat op bij sommige ziekenhuizen. We kunnen op korte termijn meer dan duizend patiënten aan. Binnenkort kunnen we naar 1500 patiënten, maar daarvoor hebben we nog een weg te gaan. De patiënten moeten nu nog zelf enkele keren per dag meten, maar onze slimme pleister, die automatisch meet, is ook medisch al gekeurd. We gaan dat testen met het UZ Gent. Voorlopig rollen we het nog niet zo breed uit als Covidare@home. De ziekenhuizen hebben al genoeg dingen aan hun hoofd en kunnen technische kinderziektes missen. Het UZ Gent is het als universitair ziekenhuis gewend om nieuwe technieken te proberen”, luidt het.
Gratis
Byteflies stelt de meetkits en de software gratis ter beschikking aan de deelnemende ziekenhuizen. “Er komen nog vragen van andere Belgische ziekenhuizen”, zegt Danneels. “Technisch zouden we dat nog aankunnen, maar financieel kunnen we ons dat niet veroorloven. Het proefproject met de eerste elf ziekenhuizen hebben we financieel bijna volledig op ons genomen. We wilden geen tijd verliezen met onderhandelingen en klaar zijn voor de tweede golf. We kunnen hier ook mee bewijzen dat telegeneeskunde veel potentieel heeft”, verduidelijkt hij.
Focus verschuift van farmaceutische proeven naar reguliere geneeskunde
Byteflies wil sinds zijn oprichting in 2015 de mogelijkheden van geneeskunde op afstand verleggen. Het bedrijf ontwikkelde eerst software en daarna hardware om gegevens van patiënten goed te kunnen verwerken. De voorbije jaren had het voornamelijk farmabedrijven als klant, die zo de gezondheid van de proefpersonen beter konden volgen.
“Het was vanaf de oprichting ons doel met onze technologie in de reguliere geneeskunde actief te zijn”, zegt CTO Hans De Clercq. “We mikten voor de coronacrisis enkel op farmabedrijven en geneesmiddelen. Dat was de meest geschikte markt. Als klein team van 25 medewerkers moeten we keuzes maken. De regulering is bijvoorbeeld een lastige zaak. Maar door de coronacrisis zien we dat ook bij de ziekenhuizen de vraag naar telegeneeskunde sterk stijgt. Onze technologie kan daar een belangrijke rol in spelen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Byteflies
-
Maatschappelijke zetel:
Berchem
-
Sector:
Overige gezondheidszorg
-
Toegevoegde waarde:
832857