Bruno Leijnse
‘Verkoop Cmosis versterkt Vlaanderen’
De overname neemt voor Cmosis een stuk onzekerheid weg. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.
De verkoop van het Antwerpse Cmosis aan het Oostenrijkse ams betekent niet het vertrek van een Belgische technologieparel richting Unterpremstatten nabij Graz. Integendeel, het is een versterking voor Vlaanderen.
Ams is met zijn 1850 personeelsleden en 615 miljoen euro omzet tien keer groter dan Cmosis. Maar het rijgt de overnames niet aan elkaar en groeit niet op anabole steroïden. De nadruk ligt op organische groei. De vorige grote overname was het Amerikaanse Texas Advanced Optoelectronic Solutions (TAOS) vier jaar geleden. Een groot succes. De toenmalige CEO van TAOS, Kirk Laney, is sinds 2013 CEO van de groep. Hij verzekert dat hij een adequaat beloningspakket heeft uitgewerkt om het kostbare personeel van Cmosis bij de groep te houden.
De overname neemt voor Cmosis een stuk onzekerheid weg. Het ontwikkelingsbedrijf – bijna negen op de tien personeelsleden zijn ingenieurs – verkocht in 2014 slechts 150.000 (dure) chips. Met dat volume sta je achteraan in de rij als je capaciteit vraagt in een chipfabriek. Als onderdeel van ams staat Cmosis sterker tegenover zijn leveranciers, die ook samenwerken met ams.
‘Verkoop Cmosis versterkt Vlaanderen’
Aan de verkoopkant kan Cmosis nu inhaken in een gevestigd, internationaal netwerk. Ongeveer een vijfde van de Cmosis-klanten is ook al klant van ams. De Oostenrijkers zijn sterker georiënteerd op de consumentenmarkt, onder meer als leverancier van NFC- en microfoonchips voor smartphones, maar ze hebben ook een belangrijke activiteit in industriële, medische en automobielmarkten, waar Cmosis stevig kan bijdragen.
Een verkoop stond hoe dan ook in de sterren geschreven. Een starter die snel wil groeien, heeft durfkapitaal nodig. Dan loert een exit altijd om de hoek. Het alternatief is een trage, autonome groei, een doodlopend straatje in een snel evoluerende sector als beeldsensoren.
Het management van Cmosis had in 2004 een slechte ervaring toen kapitaalverschaffers zijn toenmalige bedrijf Fillfactory aan Cypress Semiconductor verkochten. Ook nu weer trokken de investeerders de verkoop op gang . Maar de exit van TA Associates is dit keer voor het goede, is de overtuiging. Ams weet dat het er alle belang bij heeft om zijn bijna 220 miljoen euro zware overname goed te beheren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier