Verdelers Telenet-aanbod krijgen brutomarge van 30 of 35 procent
Wie het tv-signaal van Telenet wil doorverkopen, krijgt een brutomarge van 35 procent. Dat staat in het besluit over de ontwerptarieven dat de telecomregulator Bipt heeft gepubliceerd.
Wie het tv-signaal van Telenet wil doorverkopen, krijgt een brutomarge van 35 procent. Dat staat in het besluit over de ontwerptarieven dat de telecomregulator Bipt heeft gepubliceerd.
De ontwerptarieven voor de openstelling van de kabel zijn bekend. Doorverkopers krijgen een korting op de consumentenprijzen voor televisie en internet. Die verschilt volgens dienst en volgens kabeloperator. Wie de digitale en analoge televisiedienst van Telenet, Tecteo (VOO) of Brutélé doorverkoopt, krijgt een korting van 35 procent op de consumentenprijs. Daarmee moeten dergelijke alternatieve operatoren dan al hun kosten dekken én nog winst zien te maken. Voor de bundel van televisie en internetdiensten ligt de korting bij Telenet, Tecteo en Brutélé op 30 procent.
Voor doorverkopers van Coditel ligt de korting op 20 procent voor alle producten: analoge (traditionele) kabeltelevisie, digitale televisie en de bundel van televisie en internet.
Bovenop betalen de doorverkopers een ‘setup kost’ (“aanvankelijke uitvoeringskost”) van ongeveer 250.000 euro voor wie analoge televisie wil verdelen, van 515.000 euro voor digitale televisie en van 620.000 euro voor de bundel van televisie en internet. Die bedragen verschillen nauwelijks volgens kabeloperator. De bijkomende eenmalige kosten per lijn zijn zeer beperkt. Bij Telenet liggen ze tussen 1,97 euro voor een analoge tv-aansluiting en 3,8 euro voor de bundel televisie-internet.
Een analoog kabelabonnement van Telenet in Gent kost maandelijks 12,56 euro zonder BTW. Een doorverkoper zou daar dus 4,40 euro bruto per maand of bijna 53 euro per jaar aan verdienen – zonder de eenmalige lijnkosten of de setupkosten te rekenen.
Telecomregulator Bipt wacht tot 15 mei de reacties op zijn voorstellen in.
‘Evolutie in de goede richting’
Mobistar kondigde al in februari aan dat het de kabeldiensten van Telenet zou doorverkopen. De mobiele operator wil echter nog niet reageren op de tariefvoorstellen. “De publicatie toont dat de zaken vooruitgaan. Het is een belangrijk signaal, maar we willen het document eerst grondig bestuderen,” zegt woordvoerster Patti Verdoodt van Mobistar.
“Belgacom heeft nog maar pas een tariefverhoging voor zijn bundels van tv, internet en telefonie aangekondigd. Tegelijk voeren ze een prijsoffensief in mobiel (de markt van Mobistar, nvdr),” betoogt Verdoodt. “Dat bewijst dat er te weinig concurrentie is in die bundels. De regulering van de kabel is voor ons een middel om daar vooruitgang te maken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier