Verbivar: ‘Tevreden varkens geven meer winst’
Er zijn nog varkensboeren die niet jammeren en klagen. Verbivar bijvoorbeeld. De investering in ‘brasvarkens’ resulteert voor de varkenshouderij in hogere verkoopprijzen, lagere kosten en een duurzamer product.
Kristof Verschelde en Angelique Dobbels namen precies twintig jaar geleden de melkvee- en varkensboerderij van Verscheldes ouders in Vosselare over. Acht jaar geleden veranderde het koppel dan het geweer van schouder.
Verbivar, zoals de varkenshouderij heet, leegde en renoveerde de stallen, herbegon met enkel nog varkens, investeerde in Deense dieren met een goede gezondheid en schakelde over naar natte voeding met lokale ingrediënten. De brijvoeding bestaat uit lokaal aangevoerde aardappelpuree, draf van de jeneverstokerij Filliers en kaaswei. De ecologische voetafdruk van het voeder is laag. “Het zijn veelal lokale nevenproducten van humane voeding die we opwaarderen tot diervoeder”, zegt Angelique Dobbels. “We werken met de authentieke receptuur waarmee de mensen vroeger ‘brasvarkens’ kweekten.” Verbivar investeerde eveneens in genetica via kruising met het kwalitatieve Duroc-ras.
Ambachtelijk label
De start liep niet over rozen. “Ons aanbod zonk wat weg in de massa”, herinnert Angelique Dobbels zich. Verbivar creëerde daarom het ‘Brasvar’-label, waaronder het nu 80 procent van de grootgebrachte biggen verkoopt. Daarnaast maakte het een zeer uitgesproken keuze in de distributie. De verdeling verloopt via zes grossiers die het Brasvar-vlees niet in de supermarkt leggen, maar zich beperken tot een selectieve groep van bijna 100 slagers. “We willen met ons ambachtelijk product ook de ambachtelijke slagers ondersteunen.”
Vandaag, acht jaar later, vaart Verbivar op kruissnelheid. De onderneming verwerkt 23.000 varkens per jaar en werkt sinds kort samen met een andere varkenshouder die volgens hetzelfde concept zal werken. De onderneming maakt met haar hoogwaardig varkensvlees al jaren winst, en dat in een markt die op dit moment een stevige prijsdruk kent, met vaak grote volumes en lage marges. Voor Brasvar-vlees kan Verbivar de prijs tot 15 procent hoger zetten, terwijl veel van de investeringen ook kostenbesparend werkten. De installatiekosten waren hoog, maar de lokale voeding is goedkoper en ook de investering in de Deense dieren rendeert omdat ze minder medicatie nodig hebben. Verbivar toont veel varkenshouders de juiste richting. “Ons concept heeft gewerkt. En toch vinden ook wij het pijnlijk hoe moeilijk veel collega’s in onze sector het nog altijd hebben.” (WT)
Trends Business Tour
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier