Vasco verandert zijn naam en pakt nieuwe markten aan
Vasco Data Security, dat in België bekend is van de Digipass beveiliging voor online bankieren, verbreedt zijn aanbod met de overname van het Britse Dealflo. Het verandert zijn naam in OneSpan.
2.6.0.0
Vasco heeft wereldwijd meer dan 2000 financiële instellingen en ruim de helft van de 100 grootste banken als klant. Zijn historische basis is pc-bankieren met dubbele authenticatie dankzij de Digipass, die eerst in België werd uitgebracht. Ondertussen is het Digipass-klaviertje al lang ook een mobiele app en een dienst in de cloud en haalt het bedrijf bijna de helft van zijn 172 miljoen euro omzet uit software.
De digitalisering vergt echter authenticatie in zowat alle markten, niet enkel de financiële. Daarom nam Vasco al eind 2015 het Canadese Silanis en zijn eSignLive elektronische handtekeningtechnologie over.
Nu koopt het ook het Britse Dealflo voor 41 miljoen pond in cash (47 miljoen euro). “Het heeft een heel soepele werkstroom voor het binnenhalen (onboarden) van klanten, met verschillende etappes voor identificatie, het tekenen en de veilige bewaring van wettelijke documenten. Het is een complete oplossing die ons verhaal zal versterken”, zegt Giovanni Verhaeghe, vice-president corporate development van Vasco.
Dealflo had vorig jaar 5,1 miljoen pond hoofdzakelijk Britse omzet, vooral uit abonnementen. Het verwachtte een groei van 30 procent. Net als bij Vasco zitten de klanten vooral bij financiële diensten. Onder meer BNP Paribas, Santander, Prudential en een reeks autokredietverstrekkers (Mercedes, BMW, Ford, Fiat Chrysler) gebruiken Dealflo. Zelf werkt Dealflo, behalve met eSignLive (voortaan OneSpan Sign), ook met andere leveranciers voor identiteitscontrole, zoals Equifax, iovation, Mitek en GB Group.
Open identiteitsplatform
Meer fundamenteel vermarkt Vasco nu een Trusted Identity Platform (TIP), dat volledig op cloudtechnologie in Amazon Web Services draait. Ook eSignLive draaide al op AWS.
Eén van de eerste toepassingen is adaptieve authenticatie. “Voor een overschrijving van 100 euro heb je misschien niet dezelfde modaliteiten nodig als voor een overschrijving van 1000 euro”, zegt Giovanni Verhaeghe, die eind 2000 bij Vasco als directeur productontwikkeling begon, na een aantal jaren als IT manager bij AIB Vinçotte.
Een risicobeheermodule kneedt de controles naar de aard van de transacties. TIP is daarbij “ongelimiteerd” in het type van gebruikte controlemiddelen, zegt Verhaeghe: “Je kiest voor de meest gebruiksvriendelijke: biometrisch, contextueel, een mix van hardware en software… De Digipass was een stuk software met plastic errond. Nu collecteren we zowel eigen interne als externe gegevens om de identificatie in een banktransactie te doen”.
Een stuk machineleren optimaliseert het proces. De beveiligingen hoeven zelfs niet van Vasco afkomstig te zijn. “Wij zijn een open platform. Wij werken zowel met eigen technologie als met technologie van derden om ons Trusted Identity Platform zo sterk mogelijk te maken”, zegt Verhaeghe. Toepassingen ziet hij bij bedrijven, in de gezondheidszorg en de overheid en “eigenlijk overal waar er waardevolle transacties zijn”.
In de praktijk blijft Vasco ook zijn klassieke producten bij zijn grote klanten verder ondersteunen. “Klanten willen een mix”, zegt Verhaeghe. Met zijn SAAS-oplossing mikt Vasco op nieuwe verticale markten, op de minder grote financiële instellingen en op nieuwkomers, die dankzij de Europese bankenderegulering financiële diensten beginnen aan te bieden.
Nieuwe naam, nieuwe basislijn
Vasco stond voor ‘Value added services company’. “We wilden de naam moderner en positiever maken”, zegt Verhaeghe. De ‘One’ moet de verbondenheid met de klanten uitdrukken. ‘Span’ staat voor het idee van ‘bruggen bouwen’. Het nieuwe OneSpan neemt ‘Be Bold. Be Secure’ als tagline. Verhaeghe: “Beveiliging komt voortdurend negatief in het nieuws. Dan is er weer iets gehackt. In feite is beveiliging positief.”
De nieuwe strategie volgt op een vernieuwing van het management in het afgelopen jaar. Scott Clements, die COO werd toen Vasco-veteraan Jan Valcke eind 2016 met pensioen ging, kreeg in juli 2017 de rol van T. Kendall Hunt, die bijna vijftien jaar CEO was. Hunt schoof op naar het voorzitterschap.
In 2017 daalde de courante bedrijfskasstroommarge (ebitda) van Vasco tot een dieptepunt van 8,7 procent, tegen 9,5 procent in 2016 en zelfs 24,5 in 2015. Grote concurrenten zijn Gemalto en RSA (nu Dell) in beveiliging en DocuSign en Adobe in elektronische ondertekening van documenten, naast veel lokale spelers.
Aan het aandeelhouderschap is niets veranderd, zegt Verhaeghe. Vasco is op Nasdaq genoteerd. Het aandeel was op 8 mei al flink hoger gesprongen na een positief analistenrapport. Voor de Dealflo transactie zat Vasco op 132 miljoen euro cash.
OneSpan heeft 167 personeelsleden in België. Een deel werkt in het logistiek centrum in Mollem bij Asse. De rest in de nieuwe Belgische zetel in Strombeek-Bever, vlakbij de Heizelpaleizen. Vasco heeft een technologiecentrum in Bordeaux, een verkoopzetel in Zwitserland en een hoofdkantoor in Chicago.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier
Onespan
-
Maatschappelijke zetel:
Strombeek-Bever
-
Sector:
ICT - Informatica: services, consultancy, software
-
Toegevoegde waarde:
27751398