Van Marcke haalt industrie 4.0 binnen
Dankzij een slimme samenwerking tussen mens en machine wil Van Marcke aantonen dat de Belgische productie een toegevoegde meerwaarde heeft én concurrentieel is.
Het voorbije jaar reorganiseerde de badkamerspecialist Van Marcke de productiesite van zijn houtverwerkende dochterbedrijf Labonorm. Die reorganisatie kwam er voor Mobilo, een gloednieuw badkamergamma dat klanten via de nieuwe tool Mobilo Designer volledig op hun maat kunnen samenstellen. Voorlopig gebeurt dat in samenspraak met Van Marcke, later kan het zelfstandig online. “Klanten verwachten almaar vaker een oplossing op maat en willen betrokken zijn bij de productontwikkeling”, zegt CEO Caroline Van Marcke. “Om aan die eisen te voldoen, reorganiseerden we onze hele fabriek en investeerden we in een digitaal aangestuurd, state-of-the-artmachinepark.”
“Mijn grootvader startte de fabriek, maar in de jaren 2000 lag de nadruk op massaproductie in lagelonenlanden. Daar hebben we onder geleden. Daarom hebben we in 2010 beslist de industriële activiteiten bij Van Marcke in te krimpen en te focussen op de nichemarkt van laboratoriummeubelen en industriële sanitaire producten. De toekomst van die markt is verzekerd door de stijgende vraag naar hygiënische producten door de vergrijzende bevolking. Met Mobilo halen we het internet in onze fabriek binnen en sluiten we aan bij de zogenoemde industrie 4.0. Na stoom, elektriciteit en informatietechnologie is het internet de vierde factor die voor een revolutie in de productie zorgt.”
Zeer flexibel
Caroline Van Marcke verwijst naar het internet der dingen, waarbij gebruiksvoorwerpen via sensoren met het internet en elkaar worden verbonden. “Doordat alle machines digitaal met elkaar communiceren, zijn we zeer flexibel. Alles wordt per stuk afgehandeld en de insteltijden zijn tot op de seconde nauwkeurig. Ook kan de planning realtime worden aangepast, waardoor je kunt inspelen op de voorraden. Daarnaast hoeven we geen stock aan te leggen, terwijl de orders toch in amper een week de deur uit kunnen”, zegt Van Marcke. “Net zoals in de autosector is het basiselement van het meubel, het chassis als het ware, telkens hetzelfde. Daarop kan de klant naar hartenlust bouwen. De meubels zien er dus totaal verschillend uit, maar voor de productie blijven die verschillen relatief beperkt.”
Alle onderdelen worden los van elkaar geproduceerd, maar zijn aan elkaar gelinkt via een streepjescode. Op die manier kunnen delen van bestellingen die overeenkomen, worden gebundeld. Dat bespaart tijd, energie en materiaal. Aan het einde van het proces zorgt het volgsysteem dat de verschillende onderdelen van een order opnieuw samenkomen voor de assemblage. Ook de kwaliteit kan zo doorlopend worden gecontroleerd.
Dankzij die efficiënte samenwerking tussen mens en machine wil Van Marcke maatwerk op een industriële snelheid in België mogelijk maken. “We moeten producten met een hogere toegevoegde waarde ontwikkelen die zich onderscheiden van de massaproductie, en waarmee we snel kunnen inspelen op een veranderende vraag van de markt. Enkel via een herindustrialisering zullen we onze welvaart kunnen herstellen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier