Van Gansewinkel: Afval als grondstof
Van Gansewinkel haalt 70 procent van zijn omzet uit inzameling en 30 procent uit recuperatie. De onderneming wil die cijfers omdraaien, en start in Puurs met een nieuwe sorteerlijn die uniek is in de wereld.
Sinds 2 november gebruikt Van Gansewinkel zijn vernieuwde sorteerlijn in Puurs. Die verwerkt op jaarbasis 80.000 ton afval en uit dat volume kan ze 8800 ton aan grondstoffen recupereren. De lijn is in eigen huis ontwikkeld en scheidt op basis van onder meer infraroodtechnieken hout, papier, karton, folie, non-ferro en harde kunststof beter van elkaar.
In twee jaar wil Van Gansewinkel de hoeveelheid gerecupereerde grondstoffen opdrijven tot 15.000 ton. Daarmee zou zowat een derde van het afval dat het bedrijf inzamelt bruikbaar worden voor een verhandeling als grondstof. “We hebben een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe lijn”, zegt Wim Geens, algemeen directeur België voor Van Gansewinkel. “We investeerden 3 miljoen euro in de nieuwe lijn. Ze is uniek in de wereld. Elders is het verbranden van afval vaak nog interessanter. Hier helpt de wetgeving een handje.”
Het nieuwe verdienmodel
Geens verwijst naar de gestegen milieuheffing op het storten en verbranden van afval en heeft het over een nieuw verdienmodel. “Een ton restafval verbranden kost ons meer dan 100 euro, en dat terwijl er veel waarde in zit. Als we kunnen evolueren van inzamelaar naar een bedrijf dat waardevolle secundaire grondstoffen recupereert, dan moeten die stoffen minder ontgonnen worden en kost het ons ook minder.”
Al beseft Van Gansewinkel ook dat grondstoffen een volatiele markt zijn. Het maakt de voorspelbaarheid van het verdienmodel niet altijd makkelijk. “We moeten de bluts met de buil nemen. Maar gezien de schaarste, verwachten we dat de grondstoffen op lange termijn vooral duurder worden. Op dit moment komt 70 procent van onze omzet uit inzameling en 30 procent uit recuperatie. Dat willen we omdraaien. Wij willen de technologie van de sorteerlijn in Puurs op meerdere vestigingen in de Benelux toepassen.”
De groep Van Gansewinkel heeft ook wel een meer stabiele basis voor toekomstige ontwikkelingen nodig. De Belgische tak leed vorig jaar een bedrijfsverlies van 2,3 miljoen euro, en zag zijn omzet licht teruglopen naar 245,5 miljoen euro.
Trends Business Tour
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier