Vakbonden op ramkoers met MSD
Bij de Brusselse vestiging van Merck, Sharp & Dohme (MSD) zijn vorige week dinsdag 23 werknemers ontslagen. Onder hen zijn naar verluidt ook drie beschermde vakbondsafgevaardigden. Een en ander zet de verhoudingen tussen vakbonden en MSD op scherp.
Volgens een persbericht van MSD zijn de ontslagen het gevolg van de toegenomen competitie in de farmasector en de besparingsmaatregelen van de regering-Di Rupo.
Van de 1500 Belgische werknemers moeten er 23 vertrekken. Het bedrijf benadrukt dat de ontslagen correct gebeuren en dat de betrokken werknemers zelfs een betere opzegregeling krijgen dan volgens de formule-Claeys gebruikelijk is.
De socialistische en liberale vakbonden klagen echter dat het Amerikaanse bedrijf nogal creatief omgaat met het ontslagrecht. Omdat het bedrijf nu slechts 23 werknemers ontslaat, vermijdt het onderhandelingen met de bonden. Dat moet pas als er 30 ontslagen binnen de 60 dagen vallen. “Regelmatige ontslagrondes zijn goedkoper voor het bedrijf”, onderlijnt vakbondsman Frédéric De Clerck (ACLVB). “Bovendien zijn er individuele regelingen mogelijk. Het gevolg is dat wettelijk beschermde werknemers een slechtere ontslagregeling hebben gekregen dan de anderen.”
In een reactie benadrukt MSD-woordvoerder Marleen Vanheel dat de beschermde werknemers niet werden benadeeld. “Ze kregen een ontslagvergoeding die voldoet aan de wettelijke bepalingen voor beschermde werknemers en die hoger is dan die van andere werknemers”, zegt ze.
Volgens de vakbondsman respecteren andere farmabedrijven waar er de jongste jaren reorganisaties waren, wel de spelregels. “MSD gaat er blijkbaar vanuit dat het betaalt, en dat wij dus maar onze bek moeten houden”, besluit De Clerck.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier