Unibra stapt in Brouwerij Martens
De holding Unibra, met onder meer belangen in Afrikaanse brouwerijen, koopt bijna 30 procent van de aandelen van de Limburgse brouwer Martens.
Brouwerij Martens is buiten Limburg weinig bekend. Toch is het met zijn productie van zo’n 3 miljoen hectoliter per jaar in volume de tweede grootste brouwer van het land. De bekendste merken zijn Martens Pils en Sezoens, maar het grootste deel van de productie zijn huismerken voor onder meer Aldi, Carrefour, Cora, Metro. De 257 jaar oude familiebrouwerij, goed voor acht generaties, exporteert 85 procent van de productie.
Naar Afrika
Ook Unibra is een Belgische brouwer, maar ook dit bedrijf is in eigen land nauwelijks bekend. Unibra, in handen van de familie Relecom, is al decennia in Afrika actief. Het heeft belangen in brouwerijen in Rwanda (de voormalige Brasserie des Mille Collines) en in Ethiopië, waar de onderneming samen met partners een nieuwe brouwerij bouwt. Eén van die partners is Brouwerij Martens. Ethiopië is een sterk groeiende biermarkt. Heineken opende in de zomer van vorig jaar zijn nieuwe brouwerij in het land, de derde al. En het werkt alweer aan een uitbreiding van zijn productie.
Voorts heeft Unibra nog verdeelrechten voor het pilsmerk Skol in Afrika. Unibra brouwt Skol zelf in Rwanda. Via het netwerk van de Franse brouwer Castel wordt het merk verkocht in een twintigtal Afrikaanse landen.
Pour la petite histoire: de verdeelrechten voor Skol in Latijns-Amerika zijn in handen van AmBev, de Zuid-Amerikaanse dochter van AB InBev. Skol is de marktleider in Brazilië, en met een volume van 40 miljoen hectoliter ook meteen het vijfde meest gedronken bier in de wereld.
Een operatie van 17 miljoen
Unibra kocht eind juli een belang van 29,16 procent in Bockhold, de holding boven Brouwerij Martens. “We timmeren aan een strategische samenwerking”, verklaart Tony Desmet, een voormalig topman van AB InBev en sinds enkele jaren actief als brouwerijraadgever bij Unibra. “Brouwerij Martens is bijzonder sterk in productie. In Bocholt staat een gloednieuwe en zeer performante brouwerij. Unibra is dan weer goed in de commercialisering en de verkoop. Brouwerij Martens zal voor ons bier brouwen voor de export naar Afrika.” Ook Danny Dresselaerts, CEO van Brouwerij Martens, ziet heil in de samenwerking. “In Afrika zijn er nog meer kansen voor onze sector. Die willen we met deze krachtenbundeling grijpen.”
Met de instap in de vennootschap ziet de familie Martens haar belang in Bockhold verder verkleinen. De broers Jan en Fons Martens behouden na de operatie elk 29,16 procent van de aandelen, evenveel dus als Unibra. Een vierde partij, Far Eastern Group uit Taiwan, behoudt zijn belang van 12,5 procent.
Met de instap is een operatie van 17,4 miljoen euro gemoeid. Eerst kocht Unibra bestaande aandelen van de beide broers voor 10 miljoen euro. Vervolgens brachten zij dat geld onmiddellijk via een kapitaalverhoging in, en verhoogde Unibra het kapitaal met nog eens 5 miljoen euro. Far Eastern Group injecteerde 2,4 miljoen euro, zodat het zijn 12,5 procentbelang behoudt.
Chinese zorgen
Het verse kapitaal zal onder meer gaan naar de terugbetaling van een obligatielening van 4,9 miljoen euro aan Far Eastern Group. Brouwerij Martens sloot met die partij uit Taiwan in 2007 een akkoord voor activiteiten in China. Far Eastern Group bouwde in Suzhou, op 150 kilometer van Sjanghai, voor 100 miljoen dollar een nieuwe brouwerij voor de productie van bier in petflessen. Dat is een van de sterke punten van Brouwerij Martens. De brouwerij in Bocholt maakt bier in petflessen voor diverse Europese klanten.
Maar die Chinese investering is na al die jaren nog geen succes. Het is van 2010 geleden dat de Chinese dochter nog winst maakte. Het verse kapitaal, aangereikt via Unibra, zal ook aangewend worden voor een kapitaalverhoging bij de dochter in China.
Toch is de holding Bockhold een solide onderneming. De enkelvoudige balans voor het jongste boekjaar geeft een omzet van 128 miljoen euro, bij een bedrijfsresultaat van 2,4 miljoen euro. Daarvan bleef een nettowinst over van 33.217 euro. Vrij krappe marges dus. Dat is begrijpelijk gezien de kernactiviteit, de productie van huismerken.
Veel beter oogt de balans van Unibra, een onderneming die in 2010 van de beurs werd gehaald door de familie Relecom. De laatst neergelegde balans dateert van 2013 en toont een schuldenvrije onderneming, met 32 miljoen euro liquide middelen en nog eens ruim 28 miljoen euro aan korte termijnbeleggingen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier