TV en vast internet krimpen in Brussel
De toezichthouder BIPT geeft voor het eerst afzonderlijke cijfers voor het Brussels Gewest in zijn rapport over de telecommarkt. Het aantal vaste internet- en tv-aansluitingen gaat er achteruit. In Vlaanderen en Wallonië is die tendens niet te zien. De kabelaars krijgen ook klappen in Brussel. Proximus wint.
Terwijl in Vlaanderen het aantal vaste internetaansluitingen groeide tot 2,44 miljoen (+3,8%) en in Wallonië tot 1,3 miljoen (+3,6%), ging het aantal internetabonnementen in Brussel met 0,89 procent achteruit tot 447.000. Ook in 2015 was er al een daling met 0,88 procent.
Dat is opmerkelijk omdat het aantal gezinnen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest groeit. Volgens het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) steeg het aantal gezinnen er in 2016 met 0,5 procent en in 2015 met 0,4 procent.
Het aantal tv-aansluitingen in het Brusselse Gewest nam in 2015 en 2016 telkens met ongeveer 0,79 procent af. Het aantal vaste tv-aansluitingen lag er met 375.000 trouwens 16 procent onder het aantal vaste internetaansluitingen. In Vlaanderen zijn er net 11 procent meer vaste tv-aansluitingen dan internetaansluitingen.
Satellieteffect
“De Brusselaars connecteren zich op een andere manier”, stelde BIPT-voorzitter Michel Van Bellinghen vast. De combinatie van de BIPT- en BISA-cijfers leert dat ruim 31 procent van de 545.000 Brusselse gezinnen geen vaste tv-aansluiting heeft. De verklaring ligt volgens Van Bellinghen in het aantal satellietontvangers, waarmee de Brusselaars naar buitenlandse zenders kijken.
De vaste operatoren verliezen in Brussel dus terrein in tv-aansluitingen, maar niet allemaal. Proximus groeide er stelselmatig over de jongste vier jaar. In 2016 won het 3,4 procent marktaandeel. De nationale operator zit er nu aan “50-60 procent”, volgens de BIPT-statistieken. Alle kabelaars verloren, Telenet zelfs 2,1 procent. De enige uitzondering is nieuwkomer Orange, die 0,7 procent marktaandeel won.
In vast internet toont de grafiek van het BIPT hetzelfde plaatje, maar door een wijziging in de manier van tellen bij SFR kon het BIPT hier geen evolutie van marktaandelen geven. Proximus is in het Brusselse Gewest met “60-70” procent marktaandeel in vast internet wel nog dominanter dan in tv.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier