Turbulent ontwikkelt kolkende waterkrachttechnologie
Turbulent ontwikkelt nieuwe waterkrachtturbines waarmee je energie uit rivieren kunt halen met veel lagere hoogteverschillen – 1,5 tot 3 meter – dan gebruikelijk het is. De start-up inspireerde zich op de manier waarop draaikolken in de natuur werken. Benny Debruyne
Turbulent is een mooi voorbeeld van hoe jonge start-ups tegenwoordig meteen wereldwijd actief zijn. Het pas in januari opgerichte bedrijf, waar acht mensen werken, is gevestigd op de Hasseltse Corda Campus, maar medeoprichter Geert Slachmuylders zit op dit moment zeven maanden in de Chileense hoofdstad Santiago. Turbulent werd toegelaten tot de accelerator Start-Up Chile, die de bedrijven bovendien 20 miljoen peso (ongeveer 26.000 euro) startkapitaal geeft. Eerder dit jaar won Turbulent al de eerste prijs in de pitchwedstrijd – ‘pitchen’ betekent je zakenidee kernachtig verkopen – tijdens de Startup Nations Summit 2015 in Mexico, waar het bedrijf België vertegenwoordigde.
“We verkopen onze technologie al op projectbasis, maar willen in Chili kijken of we waterkrachtturbines kunnen ontwikkelen die we in massaproductie kunnen laten gaan”, zegt Geert Slachmuylders, die tijdens zijn ingenieurstudie (Groep T) in 2013 de technologie al bestudeerde voor zijn thesis. Dan worden de turbines, die 3 tot 200 kW opwekken, bijvoorbeeld een concurrent voor dieselmotoren die nu vaak in afgelegen gebieden worden gebruikt om energie op te wekken.
“We richten ons in Chili vooral op kmo’s en kleine boeren”, zegt Slachmuylders, die de bvba samen met Jasper Verreydt oprichtte. Het bedrijf streeft ernaar in plaats van turbines per stuk ook een heel netwerk met bijvoorbeeld 100 turbines te kunnen verkopen. Zo zouden ook de grote energiebedrijven klant kunnen worden. “Voorlopig is er één proefproject in België bij een particuliere klant die een oud molengebouw heeft, waar er een hoogteverschil is van 1,5 tot 3 meter.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier