West-Vlaamse Ambassadeur grote bedrijven Widem Logistics: snel en flexibel in modelogistiek

Widem is van een klein douaneagentschap uitgegroeid tot een toonaangevende logistieke speler in de uitdagende modeniche. Oprichter en CEO Yvan Vande Ghinste kijkt uit naar interessante overnamekansen, maar zelf is hij niet van plan zijn bedrijf te verkopen.
Al meer dan veertig jaar zitten allerlei transportgebonden activiteiten gecentraliseerd in de industriezone LAR, een acroniem voor Lauwe, Aalbeke, Rekkem. Over die drie gemeenten strekt het terrein van meer dan 100 hectare zich uit. Widem Logistics heeft maar liefst acht vestigingen op de industriezone en onlangs kocht het bedrijf nog twee extra sites aan.
Begin de jaren tachtig startte Yvan Vande Ghinste vanuit zijn woning in Kortrijk een klein douanekantoor op. Dagelijks ging hij op ronde bij zijn klanten om allerlei douanedocumenten op te halen en nadien te verwerken. In 1987 verhuisde hij naar een eigen kantoorgebouw in de LAR-zone. Al snel breidde Vande Ghinste de activiteiten uit met transport. Later kwam daar warehousing en crossdocking bij.
Retourplatform
In een van de magazijnen van Widem Logistics is het een drukte van jewelste. Tussen de palletrekken lopen tientallen medewerkers met een karretje, terwijl ze regelmatig stoppen om een kledingstuk uit een van de dozen te pikken, de barcode in te scannen en het item in een box te stoppen. Klaar om verzonden te worden naar een bestemming in Europa. Widem Logistics beschikt over meer dan 200 vrachtwagens en heeft filialen in onder andere het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland.
Widem Logistics heeft zich gespecialiseerd in enkele niches, zoals mode, cosmetica en voedingssupplementen. ‘Als je de modelogistiek beheerst, dan kun je alles aan’ is een boutade in logistiek en transport. “De logistiek van mode is inderdaad extreem uitdagend”, zegt managing director Koen Vanden Berghe. “Elk artikel is beschikbaar in verschillende maten en vaak ook in verschillende kleuren en uitvoeringen. Daarnaast moet je altijd kort op de bal spelen. Snelheid en flexibiliteit zijn extreem belangrijk. Met Widem Logistics kunnen we 50 procent van de Europese bevolking beleveren binnen de 24 uur.”
‘We kunnen 50 procent van de Europese bevolking beleveren binnen de 24 uur’
Koen Vanden Berghe
Typisch aan de modesector is ook de vele retourzendingen. “Die willen we zo veel mogelijk vermijden, maar ze zijn nu eenmaal inherent aan de sector. Het is dan ook belangrijk dat het retourproces snel en correct verloopt. Daarvoor hebben we een uniek retourplatform ontwikkeld. Wij handelen de retours af en ontlasten de klant van alle administratieve taken, zodat die zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten”, benadrukt Vanden Berghe.
In 1992 was Koen Vanden Berghe al een eerste keer actief bij Widem, maar hij bleef toen maar twee jaar. Rond de eeuwwisseling keerde hij definitief terug. Samen met Yvan Vande Ghinste vormt hij een goed draaiende tandem. “Er is niet echt een uitgesproken taakverdeling. We zitten elk om beurt vooraan op de tandem”, lacht Vande Ghinste.
Opkomst e-commerce
Tussen 2019 en 2023 zag Widem Logistics zijn omzet continu groeien, van 31 miljoen naar 92 miljoen euro. Enkel in het coronajaar 2020 is er een klein knikje in de groeicurve te zien. “Maar ook in dat moeilijke jaar zijn we altijd rendabel gebleven”, zegt Yvan Vande Ghinste.
Er zijn meerdere verklaringen voor de snelle groei. “In de eerste plaats de hoge vlucht van de e-commerce. Daarnaast heeft de brexit ons een boost gegeven. Internationale retailers dreigden een dubbele invoerheffing te moeten betalen en wij hebben daar handig op ingespeeld. In het Verenigd Koninkrijk hebben we een grote klantenportefeuille opgebouwd”, vertelt Yvan Vande Ghinste. “Ten slotte hebben we ook fors ingezet op marketing. We hebben onze website een update gegeven en we hebben vier salesmensen op de baan.”
In dezelfde periode dikte het personeelsbestand aan van 77 tot 216 medewerkers. “De zoektocht naar medewerkers voor het magazijn verloopt vrij vlot. We hebben heel wat goede mensen die vaak uit Henegouwen en vooral uit Noord-Frankrijk komen. Het grensarbeidersstatuut mag dan wel uitdoven, heel wat Noord-Fransen kiezen ervoor dagelijks de grens over te steken om hun brood te verdienen. De loonbarema’s liggen hier ook hoger. Het vinden van bedienden is een grotere uitdaging. Er zijn geen problemen met de vaardigheden en de kennis, maar soms ontbreekt de passie voor de job.”
Toekomst is verzekerd
Yvan Vande Ghinste doet zijn job wel nog elke dag met passie. Over de toekomst van zijn bedrijf hoeft de zestiger, die 99 procent van de overkoepelende holding controleert, zich geen zorgen meer te maken. “Alles is geregeld”, knipoogt hij. “Ik heb al heel wat geïnteresseerde partijen over de vloer gekregen, maar je verkoopt je eigen kind toch niet.”
Trends Gazellen 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier