Tiro.health tankt geld bij Miles Ahead

© Emily Nazionale
Thomas Smolders medewerker Trends

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Momenteel werken acht Belgische ziekenhuizen met Tiro.health, maar er is een groeiversnelling op komst. “We hebben net 1 miljoen euro opgehaald, onder meer bij het Gentse Miles Ahead”, zegt medeoprichter Andries Clinckaert. “Met dat geld willen we commerciële profielen aanwerven, om zo onze eerste stappen naar het buitenland te zetten. Wereldwijd is er een noodzaak om gezondheidszorgdata te standaardiseren en zowel op het gebied van de terminologie als het datamodel tot een gemeenschappelijke taal te komen.”

Toen Andries Clinckaert zijn studie geneeskunde afrondde, deed hij wat niemand verwachtte: hij werd geen arts. Clinckaert werd onderzoeker, maar botste al snel op praktische limieten: “Het is niet makkelijk klinische data te verkrijgen, omdat die informatie vaak verborgen zit in tekst in plaats van in gestandaardiseerde data. Denk bijvoorbeeld aan de verslagen die artsen over patiënten schrijven, met de symtomen van een ziekte.”

Samen met ingenieur Axel Vanraes en data-analist Charlotte De Vlieghere ging Clinckaert technologie ontwikkelen om dat probleem op te lossen. “Onze applicatie is verbonden met systemen om patiëntendossiers mee op te stellen. Terwijl een arts vroeger van een leeg blad moest vertrekken, zijn er nu templates en suggesties die het werk vereenvoudigen. Zij zien het als woorden, maar achterliggend zijn aan de medische termen numerieke codes verbonden die internationaal gebruikt worden.” De arts bespaart zo tijd, en het wordt eenvoudiger aan gezondheidszorg te doen. Behalve voor onderzoek is de software ook handig voor overheden die willen nagaan hoe effectief terugbetalingen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content