Dit zijn de drie genomineerden voor CF’Hope of the Year 2025

Trends Kanaal Z zet opnieuw de verdiensten van enkele financeteams, onder leiding van hun financieel directeur, in de verf. Een jury selecteerde telkens drie kandidaten voor de trofee van CFO of the Year en CF’Hope of the Year 2025. Die laatste categorie is voor jonge financetalenten die werken in een kmo- of scale-upomgeving. Voor CF’Hope zijn de drie genomineerden Mathias Christiaens, Arne Ovyn en Tim Van Londersele.
Mathias Christiaens (Pollet Group)
De 44-jarige Mathias Christiaens is sinds begin 2022 CFO van de West-Vlaamse groep Pollet. Hij werkte daarvoor tien jaar bij Deloitte en zes jaar bij Balta. Toen Christiaens bij de familiale Pollet Group begon, bestond die uit een groot aantal kmo’s in binnen- en buitenland, die actief waren in drie branches: waterbehandeling, zwembaden en medische apparatuur. Door de jaren had Pollet zijn activiteiten zeer snel uitgebreid.
“Toen ik aan boord kwam, was beslist te investeren in de creatie van een overkoepelende holding en de uitbouw van centrale diensten. Er moest een sterke centrale structuur komen om op een gezonde manier te blijven groeien”, zegt Christiaens.
Christiaens bouwde finance uit tot een volwaardig departement. “Een aantal financiële functies waren nog niet gedefinieerd of geïmplementeerd, zoals controlling, treasury, consolidatie en reporting. Die hebben we de voorbije jaren één voor één geïnstalleerd.”
Drie jaar later is finance veel meer afgestemd op de noden van de business, zegt Christiaens trots: “We zijn erin geslaagd de twee dichter bij elkaar te brengen. Zo hebben we nu een uitgebreide maandelijkse rapportering op groepsniveau, die inzicht geeft in welke activiteiten het goed doen en welke minder. Onze reporting is geëvolueerd tot een dashboard op basis waarvan we becijferde beslissingen kunnen nemen.”
‘What gets measured gets done’ is een van de lijfspreuken van de CFO van Pollet Group. Maar hij beseft dat dit bij een familiale, snel groeiende onderneming geen afbreuk mag doen aan de commerciële dynamiek of de snelheid van beslissen: “Een familiebedrijf als Pollet is groot geworden door te ondernemen, zijn intuïtie te volgen en snel in te spelen op kansen. Die instelling moet intact blijven. Daarom streef ik er als CFO naar om een ‘berekend buikgevoel’ te creëren, om de brug te maken tussen risicobeheer en ondernemen.”
“Als CFO is het mijn rol om het vertrouwen van de banken hoog te houden door goed en transparant met hen te communiceren en voldoende inzicht in de cijfers te verstrekken”, zegt Christiaens. “Tegelijk moet je ook nieuwe financieringsopties voor de toekomst mogelijk maken. Een CFO is in mijn ogen een enabler, iemand die zaken mogelijk maakt.”
Arne Ovyn (Signpost)
Arne Ovyn trof een euforisch Signpost aan toen hij er eind 2022 aan de slag ging als CFO. Het IT-bedrijf gespecialiseerd in onderwijs was gaandeweg een voorkeurpartner geworden bij de uitvoering van de Digisprong, het plan van de Vlaamse overheid om scholen van laptops en een ruim assortiment aan softwareplatformen te voorzien. Onder die impuls had Signpost in de coronajaren een grote groeispurt doorgemaakt.
“Toch was er ook werk aan de winkel”, zegt Ovyn. “Er ontbrak structuur. De voorbije jaren heb ik me er samen met mijn team op toegelegd de organisatie efficiënter te organiseren.”
Via een studie toegepaste economische wetenschappen aan de KU Leuven belandde Ovyn bij PricewaterhouseCoopers. Nadien werd hij financieel directeur van de start-up Essensium. Via een omweg bij enkele bouwbedrijven belandde Ovyn als CFO bij de lampenproducent Deltalight. En uiteindelijk bij Signpost.
De business van Signpost is sinds de komst van Ovyn meer gediversifieerd en geografisch gespreid. “We moesten minder afhankelijk worden van de Vlaamse markt”, zegt Ovyn. “Die was toen ik begon verantwoordelijk voor ruim 90 procent van de omzet. We hebben de voorbije periode daarom gebruikt om ook onze aanwezigheid op de Nederlandse, Waalse en Spaanse markt te ontwikkelen.”
In Nederland en Wallonië groeit het IT-bedrijf op eigen houtje door er teams uit te bouwen, maar in Spanje kreeg Signpost voet aan grond via de overnames van Campus PDI en Icono. In Duitsland nam het zijn softwaresectorgenoot Asknet over en in 2023 was er al een softwareovername in Finland. Bij die overnames komt Ovyn heel snel in beeld. Via berekeningen en informele businessplannen plakt hij heel snel in het proces een waardering op het bedrijf, zoekt hij naar blinde vlekken en onbeantwoorde vragen.
“Mijn team trekt in het bedrijf heel hard mee aan de kar”, zegt Ovyn. “Ik zeg hen altijd: ‘Als je iets ziet waarvan je denkt dat je neus er moet tussen zitten, steek je neus er dan tussen.’ Ik probeer mezelf ook altijd vast te bijten in projecten om de businesskansen en -risico’s te identificeren. Daarom geloof ik zo in de kracht van data. Die spreken voor zich, maar het is belangrijk om die bevattelijk naar alle takken van de organisatie te vertalen. Meten is weten, maar ik til dat graag nog verder naar ‘meten is actie ondernemen’. Teams moeten met die gegevens aan de slag.”
Tim Van Londersele (KTP-conTeyor)
Tim Van Londersele is de CFO van KTP-conTeyor, gespecialiseerd in herbruikbare verpakkingen voor de industrie. Dankzij de fusie met de Duitse sectorgenoot KTP maakte het bedrijf vorig jaar een grote sprong voorwaarts.
Tim Van Londersele pendelt tussen Merelbeke en het Duitse Bous in het Saarland om de integratie van conTeyor en KTP Kunststoff Palettentechnik in goede banen te leiden. “conTeyor en KTP is een gedroomd huwelijk. conTeyor is gespecialiseerd in het optimaliseren van de binnenkant van de verpakking, terwijl KTP meester is in het optimaliseren van de buitenkant. conTeyor zorgt dat je zoveel mogelijk in een box krijgt. KTP zorgt voor de standaardisatie van de boxen, wat essentieel is voor de optimale inrichting van de magazijnen en het transport”, zegt Tim Van Londersele.
De scherpte van KTP-conTeyor zit in zelf ontwikkelde technologie om onderdelen slim te verpakken. “Veel bedrijven gebruiken nog karton en piepschuim om onderdelen te vervoeren. Wij leveren een herbruikbare verpakking die zo weinig mogelijk plaats in beslag neemt, die ook nog eens van gerecycleerd materiaal gemaakt wordt. Duurzaamheid zit dus ingebakken in ons businessmodel”, zegt Tim Van Londersele.
“Onze klanten zijn historisch vooral autobouwers, maar ook logistieke bedrijven, producenten van halfgeleiders of witgoed maken gebruik van de verpakkingen van KTP-conTeyor. “We mikken op alle bedrijven die intensief samenwerken met toeleveranciers die op continue basis onderdelen aanleveren. De elektrificatie van de auto speelt in onze kaart, want een elektrische auto telt meer gevoelige onderdelen die goed verpakt moeten worden. Hoe complexer de verpakking, hoe beter voor ons.”
De CFO van KTP-conTeyor studeerde handelswetenschappen aan Vlekho in Brussel en begon zijn carrière bij de consultant EY, eerst op de auditafdeling, daarna op de dienst fusies en overnames. “Je komt steeds dichter bij de business te staan. Je kijkt onder de motorkap. Vanwaar komt de winst? Hoe zit het met de cashflow? Dat vond ik zeer interessant”, zegt Tim Van Londersele.
De bedrijfswereld lonkte, zeker toen het durfkapitaalfonds CVC aanklopte om aan de slag te gaan bij Univeg (nu Greenyard). “Ik had het genoegen om samen te werken met Hein Deprez, die me zeer veel heeft bijgebracht over ondernemerschap. Ik werd er snel financieel directeur en later algemeen directeur van de versafdeling, die toen een omzet draaide van 3 à 4 miljard euro. In de tien jaar bij Greenyard heb ik enorm veel kansen gekregen en zeer veel geleerd. Toen het bedrijf door zwaar weer ging, heb ik samen met co-CEO Marc Zwaaneveld het transformatieplan vorm gegeven en deels uitgevoerd. Hiervoor heb ik een jaar in Duitsland gewerkt om de reorganisatie van de versafdeling uit te voeren”, zegt Tim Van Londersele.
Familiale omstandigheden noopten tot een terugkeer naar België. Eind 2019 deed zich de kans voor om als CFO te beginnen bij conTeyor. “In 2019 draaiden we een omzet van 60 miljoen euro. Dankzij de fusie met KTP groeien we naar 200 miljoen euro. We willen nu op een organische manier richting een omzet van 300 miljoen euro groeien. Het wordt een ander verhaal als daar nog overnames bijkomen. Een van de grootste uitdagingen is om mensen te vinden. We zitten aan 6.000 projecten per jaar. Dat trekken we niet met ons team van 60 mensen dat met onze zelfontwikkelde software de verpakkingsboxen op maat van de klant maakt. We zoeken continu ingenieurs.”
Als CFO moet je de co-piloot van de CEO zijn, vindt Tim Van Londersele. “Dat is de beste omschrijving die ik al gehoord heb. Je moet de volgende bocht aankondigen, en niet zeggen dat je net in een put gereden hebt. Een CFO moet ook het stuur tijdelijk durven over te nemen als de CEO intensief met een bepaald project bezig is. Onze CEO, Orm Verberne, is een kei om ons verhaal in de VS of China te vertellen. Ik kan hem daarbij helpen omdat hij weet dat de boel hier intussen blijft draaien. Ik krijg energie van operationeel bezig te zijn en mee de strategie te bepalen. Dat werkt erg goed in onze setting en zo kunnen we snel meters maken.”
CFO of the Year 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier