Thrombogenics oogt weer in leven

© Thrombogenics
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De start van een test voor een potentieel oogmedicijn deed de koers van Thrombogenics opleven. Umicore is gaan patentshoppen in de VS.

Na de voortvarende start van het jaar lijkt de rally op de beurzen wat vaart te verliezen. De Bel-20 (-0,2%) verloor voor de tweede dag op rij terrein. Vooral het verlies van Proximus (-2,6%) na een negatief analistenrapport woog op de Brusselse beurs. Elders in Europa waren er wel positieve slotcijfers. De pan-Europese Stoxx Europe 600 sloot licht hoger.

In de dalende Bel-20 kroonde Umicore zich tot winnaar van de dag met een winst van 1,5 procent. De materiaaltechnologiegroep koopt bij het Amerikaanse 3M drie patenten, waarop het tot nu toe enkel een licentie had. De patenten gaan over de grondstoffen voor de productie van lithium-ionbatterijen, een snelgroeiende markt met dank aan de opkomst van de elektrische wagen. Volgens Umicore is de technologie achter de patenten vandaag de standaard en zal dat nog een tijdje zo blijven.

De partijen gaven geen exacte prijs, maar volgens analisten gaat het om enkele tientallen miljoenen euro’s. Daartegenover staan de inkomsten van andere bedrijven, die nu bij Umicore moeten aankloppen als ze een licentie op die patenten willen. Daarenboven is Umicore van een stukje onzekerheid verlost. Vorige maand verloor het een procedureslag van het Duitse BASF voor het gebruik van gelijkaardige patenten in de VS. Zo’n scenario kan zich niet meer herhalen als Umicore de technologie zelf in de schuif liggen heeft.

Het aandeel dat dinsdag het meest – wel ja – in het oog sprong, was Thrombogenics. Het Leuvense biotechbedrijf won liefst 16 procent na het bericht dat het een fase II-test gestart is voor zijn potentiële middel tegen een oogaandoening bij diabetici. De koerssprong toont dat beleggers voorzichtig hun geloof hervinden in Thrombo, dat voor de aankondiging niet veel meer waard was dan de resterende cash op de balans.

Het middel dat nu getest zal worden op zijn effectiviteit bij een kleine groep patiënten, is het tweede potentiële medicijn voor diabetici die problemen ontwikkelen met hun zicht. Ook voor Jetrea wordt onderzocht of het kan helpen bij die groep mensen. Jetrea is het medicijn tegen een aandoening aan de achterkant van het oog waarvoor Thrombo alle testfases doorliep, maar zich uiteindelijk verslikte in de verkoop. Die kwam nooit van de grond, waardoor de koers van Thrombo kelderde van een hoogtepunt van 47 euro bijna dag op dag drie jaar geleden naar een dieptepunt van 2,5 euro eind vorig jaar.

Naast de twee potentiële middelen die al in de testfase op mensen zitten, telt Thrombo nog twee middelen in de preklinische testfase. Ook die mikken op hetzelfde ziektebeeld. Het potentieel is bijzonder groot, want samen met de welvaart neemt ook het aantal diabetici toe in de wereld. Maar, tal van andere farma- en biotechbedrijven mikken eveneens op een doorbraak. Zoals steeds in de sector komt het onderzoek dan ook met heel veel risico’s voor de belegger.

In de tweede helft van dit jaar komen er resultaten voor Jetrea, een eerste kans voor Thrombo om te bewijzen dat het een tweede leven kan krijgen. Ondertussen probeert het management het verleden achter zich te laten. Zo hebben Thrombo en de toezichthouder FSMA een schikking getroffen. In het voorjaar van 2014 stond het bedrijf in de etalage tot het eind juni aankondigde toch op eigen kracht door te gaan. In die periode zouden er wel exclusieve gesprekken gevoerd zijn met een mogelijke koper voor de rechten op Jetrea in de VS, maar daarover werd de belegger in het ongewisse gelaten. Thrombo erkent geen schuld, maar betaalt wel 250.000 euro.

In het buitenland kwam Volkswagen met bericht dat de verkoop in 2016 is gestegen. De volledige groep met ook nog merken als Audi, Skoda en Seat verkocht 10,3 miljoen wagen, 4 procent meer dan in het voorgaande rampjaar, dat getekend werd door het dieselgateschandaal.

Morgen

Woensdag kijken beleggers vooral uit naar de persconferentie van de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump. Het is de eerste keer sinds zijn verkiezing dat Trump een persconferentie geeft. Met zijn tweets heeft de vastgoedmiljardair al herhaaldelijk bewezen dat hij moeiteloos de markten kan beïnvloeden, denk maar aan de koersreactie van sommige autoproducenten op zijn kritiek op hun plannen om fabrieken in Mexico te bouwen. Beleggers zijn vooral op zoek naar meer duidelijkheid over de verlaging van de belastingen en de handelsverhoudingen met de rest van de wereld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content