Thomas Cook legt boeken neer: wereldwijde repatriëringsoperatie van toeristen van start
Het Britse reisconcern Thomas Cook heeft met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet. Dat meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA maandagochtend vroeg op Twitter. Thomas Cook België blijft tot nader order operationeel.
In een persbericht stelt Thomas Cook dat het crisisoverleg van zondag geen akkoord heeft opgeleverd. Volgens Peter Fankhauser, CEO van de reisgroep, was dat nochtans bijna het geval, maar bleek een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen van de onderhandelingen onoverkomelijk.
In het persbericht drukt de CEO nog zijn diepe spijt uit en verontschuldigt hij zich ‘bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners’. Het bedrijf liet voor het weekend al weten dat het extra financiële middelen nodig heeft voor een reddingsplan. Het zou gaan om een lening van nog eens 200 miljoen pond (227 miljoen euro), naast het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten.
Volgens de BBC gaat nu ook de grote repatriëringsoperatie ‘Operatie Matterhorn’ van start om de mensen die hun vakantie bij het concern hebben geboekt, terug naar huis te brengen. Zowat 600.000 toeristen wereldwijd zouden gerepatrieerd moeten worden. Daarvoor zijn zondag al lege vliegtuigen vertrokken, aldus nog de Britse omroep.
Gevolgen voor Thomas Cook België?
De activiteiten van Thomas Cook in België blijven voorlopig gewoon operationeel. Dat heeft een woordvoerster van de touroperator maandagmorgen gezegd. De touroperator neemt voorlopig wel geen nieuwe klanten aan. ‘Uit voorzorg’, klinkt het.
De Belgische dochter probeert de gevolgen van het faillissement van de Thomas Cook-groep zoveel mogelijk te beperken, aldus woordvoerster Leen Segers. Concreet blijft de touroperator in België voorlopig gewoon operationeel. ‘Er zijn vanmorgen twee vluchten vertrokken. De winkels gaan maandag gewoon open.’
Wie op reis is met Thomas Cook – zowat 10.000 Belgen – wordt ter plaatse geïnformeerd door de reisleiders. ‘Ook zij krijgen te horen dat alles gewoon loopt zoals gepland’, verzekert de woordvoerster. Het Garantiefonds Reizen komt er voorlopig niet aan te pas. Dat gebeurt enkel als ook in België een faillissement zou worden uitgesproken van Thomas Cook. Dat is niet het geval.
De touroperator krijgt maandag hoe dan ook veel vragen van verontruste reizigers. Sommige reizigers blijken hun boeking te willen annuleren, maar dat kan niet zomaar. ‘De gewone voorwaarden voor annulatie zijn van kracht. Aan annulatie zijn voorwaarden en kosten verbonden’, klinkt het bij de touroperator. Reizigers die vragen hebben, kunnen terecht op een nummer dat Test-Aankoop maandagochtend geopend heeft: 02/542.34.34. ‘We kunnen mensen die twijfelen zeggen wat hun rechten zijn’, zegt woordvoerder van Test-Aankoop Simon November. ‘Normaal zijn alle kosten voor pakketreizen gedekt. Het Garantiefonds zal in eerste instantie proberen de reis te laten doorgaan, en zal anders overgaan tot terugbetaling.’, verduidelijkt November. De woordvoerder beklemtoont wel dat het hier enkel gaat om de kosten voor de pakketreis zelf. Extra kosten, zoals bijvoorbeeld inentingen, zijn niet gedekt. Hoeveel mensen de komende maanden een reis geboekt hebben bij de touroperator is op dit moment niet duidelijk.
Thomas Cook België valt onder de continentaal-Europese organisatie, met als belangrijkste markt Thomas Cook Duitsland. Jaarlijks gaan 700.000 Belgen op vakantie met Thomas Cook en Neckermann. Het bedrijf is al veertig jaar actief in ons land.
Ondernemingsraad
Op de hoofdzetel in Gent vond om 09.00 uur een ondernemingsraad plaats. Daar heeft de directie van Thomas Cook België bevestigd dat het bedrijf operationeel blijft. ‘De directie heeft laten weten er alles aan te doen om oplossingen te vinden en de schade zoveel mogelijk te beperken. Thomas Cook België blijft operationeel’, aldus ACV Puls-secretaris Patrick Van Holderbeke. Zoals de woordvoerder maandagmorgen al liet verstaan, worden ‘uit voorzorg’ geen nieuwe boekingen verricht. De vakbonden blijven evenwel met heel wat vragen zitten, na de ‘vage’ boodschap van de directie, zegt de ACV-secretaris. Maandagmiddag volgt een tweede ondernemingsraad, rekening houdend met de vele vragen van de bonden. De touroperator stelt op de hoofdzetel en in de 86 reisbureaus 600 mensen tewerk.
De Duitse luchtvaartmaatschappij Condor, dochter van Thomas Cook, heeft de Duitse regering intussen om een noodkrediet gevraagd. Berlijn is die vraag momenteel aan het onderzoeken, aldus Condor. De luchtvaartmaatschappij beschikt over een vloot van een veertigtal toestellen.