Textielproducent Nyobe Belgotex International in Kruisem sluit de deuren: 157 banen op de tocht

Belgotex Balsan © Belga

Textielproducent Nyobe Belgotex International, dat in het Oost-Vlaamse Kruisem polymeren en garen produceert, sluit de deuren. Dat heeft de directie dinsdag aangekondigd tijdens een bijzondere ondernemingsraad. 157 personeelsleden dreigen hun baan te verliezen, bevestigt de directie.

De procedure voor collectief ontslag onder de wet-Renault zal worden opgestart. Belgotex is een wereldwijde textielreus die in ons land drie productie­bedrijven heeft. Naast een tapijtfabriek in Ronse en een kunstgrasbedrijf in Harelbeke produceert het ook polymeren en garen in Kruisem.

Maar de fabriek in Kruisem, Nyobe Belgotex International, zag zijn omzet vorig jaar stevig terugvallen in een verloren concurrentiestrijd met goedkope Aziatische import. “Dit besluit is genomen na zorgvuldige overweging van de aanhoudende verliezen en de uitdagende marktomstandigheden waar het bedrijf mee te maken heeft”, reageert de directie dinsdag.

“Diverse externe factoren, waaronder stijgende grondstof- en energieprijzen, veranderende marktvraag en toenemende concurrentie, hebben de kost-competitiviteit van Nyobe ernstig beïnvloed.” De directie geeft aan dat – naast de procedure onder de wet-Renault voor het personeel – ook een constructieve dialoog zal worden opgestart met andere betrokken partijen, zoals klanten en leveranciers.

Beaulieu Nylon

De divisie van Belgotex heeft een verleden als Beaulieu Nylon en werd in oktober 2014 in beroep wegens belastingontwijking via Zwitserland veroordeeld tot het betalen van tientallen miljoenen euro’s ontdoken belastingen en boetes. Het vroeg in 2018 de gerechtelijke reorganisatie aan.

Maar dinsdag geeft het huidig bestuur geen commentaar over dat verleden en blijft de directie erbij dat de sluiting voornamelijk te maken heeft met de huidige marktsituatie. “We kunnen onze producten gewoon echt niet meer competitief produceren en in de markt zetten.”

Dinsdag wordt ook nog niet toegelicht welke concrete sluitingsdatum de directie overweegt voor de Kruisemse fabriek. De meeste details moeten nog voorgelegd worden aan de bonden onder de informatie- en consultatiefase van de wet-Renault. Daar wordt vervolgens een sociaal plan onderhandeld en wordt ook duidelijk of er werkgelegenheid is in de winstgevende activiteiten binnen de groep.

“In overleg zal bespreken waar er opportuniteiten zijn om talent binnen de groep te houden”, zegt general manager Tom Kolba daar nog over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content