Tetra is nog niet dood
Dat het Astrid-netwerk gsm-infrastructuur gebruikt voor snelle gegevensuitwisseling, betekent nog niet dat het zijn radionetwerk opgeeft, verzekert Daniël Haché, directeur externe relaties van Astrid.
Dat het Astrid-netwerk gsm-infrastructuur gebruikt voor snelle gegevensuitwisseling, betekent nog niet dat het zijn radionetwerk opgeeft, verzekert Daniël Haché, directeur externe relaties van Astrid.
De vraag is van belang omdat een koninklijk besluit een groot aantal bouwheren verplicht om op eigen kosten een goede ontvangst van het Astrid-netwerk in hun gebouwen te verzorgen. Astrid-ontvangst moet worden verzekerd in alle publiek toegankelijke bouw- of infrastructuurwerken waar “een toeloop van meer dan 150 mensen te verwachten valt”, in alle bouw- en infrastructuurwerken die “beschikken over een ondergrondse ruimte, groter dan 25 m², die voor het publiek toegankelijk is” (of waarin gevaarlijke stoffen zijn opgeslagen) en in alle bouw- en infrastructuurwerken met een grondoppervlakte van “meer dan 2500 m²”. De organisatie van professionele ICT-gebruikers Beltug krijgt veel vragen over de maatregel.
Volgens Daniël Haché zal de Tetra-radiotechnologie van Astrid nog een hele tijd meegaan en hoeven de bouwers zich geen zorgen te maken dat zij investeren in een dode technologie. De gsm biedt nog niet dezelfde mogelijkheden, stipt Haché aan. “Er is weinig animo om Tetra nu ter discussie te stellen. In Duitsland is Tetra pas vier jaar geleden ingevoerd. Of we naar gsm-technologie evolueren? Waarschijnlijk wel. Een werkgroep is volop bezig om de mogelijkheden van Tetra te implementeren in de 4G LTE-standaard”, zegt hij.
LTE-versie voor nooddiensten tegen 2020
Phil Godfrey is voorzitter van de Tetra Critical Communications Association (TCCA), die de Tetra-gebruikers bij de LTE-standaardisatie vertegenwoordigt. “LTE is ontworpen voor communicatie van persoon tot persoon. Er is geen faciliteit voor een groepsoproep (zoals Tetra-dispatchers doen naar een groep hulpverleners op het terrein, nvdr). LTE werkt ook alleen via een basisstation. Tetra heeft een ‘directe modus’, waarmee je van toestel tot toestel kan communiceren. Dat is nodig wanneer reddingswerkers buiten het bereik van een basisstation geraken, bijvoorbeeld in een tunnel”, zegt Godfrey vanuit Londen. Hij verwacht dat de basisfunctionaliteit van Tetra tegen 2018 in de LTE-standaard zal zitten. Apparatuur zou beschikbaar worden “tussen 2018 en 2020”.
Wachten op beslissing over meldcentrales
In december kopte De Tijd dat minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet de modernisering van de noodcentrales van Astrid in de koelkast stopte. Dat treft alleen het dispatching van Astrid. Daar leidt het Europese noodnummer 112 tot de samenvoeging van de provinciaal georganiseerde 100-meldkamers van de hulpdiensten en de 101-meldkamers van de politie. De samenvoeging van die twee platformen is tussen 2007 en 2013 gebeurd in vier provincies.
Er is weerstand tegen het project omdat de 100-centrales geïntegreerd worden in de modernere 101-centrales van de politie. “Vroeger had de politie het huis voor zich alleen. Nu komen ook de brandweer en de hulpdiensten daar wonen. Die willen natuurlijk ook hun zeg”, schetst customer relations manager Hans De Poortere het probleem. “Wij zijn alleen maar de uitvoerders. Het is wachten op een politieke beslissing”. Ondertussen gaat de modernisering van de dispatching, het updaten van de kaartgegevens en dergelijke, gewoon door, verzekert hij.
Eind 2012 zat Astrid op een spaarpot van 85,64 miljoen euro voor investeringen. De overheid subsidieerde de werking voor ongeveer 40 miljoen euro. “Die subsidies zijn over 2013-2014 zeer sterk verminderd. We spreken dat kapitaal nu aan om onze werkingskosten te betalen. We hebben wel de machtiging gekregen om geld te lenen”, zegt Haché.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier