Telenet wint raamcontract ondanks duurdere prijzen
Telenet won het raamcontract voor internet in de Vlaamse scholen ondanks zijn aanzienlijk hogere prijzen. Dat blijkt uit het juryverslag. Telenet haalde het dankzij zijn hogere snelheden en vooral omdat Proximus slechts geleidelijk glasvezel uitrolt. Proximus gaat de scholen nu afzonderlijk aanbiedingen doen.
Woensdag raakte bekend dat Telenet het raamcontract heeft gewonnen om internet te leveren aan 4000 Vlaamse scholen. Scholen die zich op dat contract beroepen, kunnen zonder veel administratieve rompslomp hun internet bij Telenet bestellen. Het gaat niet enkel over vaste lijnen, maar ook om wifi-installaties en eventueel om glasvezel.
De toekenning wekt de indruk dat de offerte van Telenet goedkoper uitvalt voor de scholen. Dat is niet het geval. Volgens het juryverslag, dat de redactie kon inkijken, was Proximus globaal een vijfde goedkoper dan Telenet. Dat gold ook voor wifi, waar vooral de hoge installatiekosten van de toegangspunten bij Telenet opvallen. De prijs woog echter slechts voor 35 procent in de beoordeling van de offertes.
Sneller en meer keuze
Met zijn coaxtechnologie biedt Telenet voor de meeste profielen downloadsnelheden tot 240 mbps (megabit per seconde) aan, terwijl Proximus met VDSL momenteel beperkt is tot 100 mbps. In uploadsnelheid, richting internet, gaat Telenet voor de meeste profielen tot 40 mbps. Proximus haalt daar nu maximaal 20 mbps en pas volgend jaar 40 mbps.
Telenet heeft in het algemeen ook veel meer keuze aan combinaties van snelheden (‘profielen’). Bij Proximus waren die beperkt tot twee, naast twee glasvezelprofielen. Telenet biedt zoals bekend optioneel ook VDSL-verbindingen van Proximus als back-up, terwijl Proximus door een aberratie in de telecomregulering nog geen back-up via de kabel van Telenet kan bieden.
Daarmee haalde Telenet op het gebied van connectiviteit met 11 punten op 15. Proximus kreeg er maar 8. Proximus scoorde wel iets beter op andere categorieën, zoals beveiliging en wifi-management.
Met dank aan glasvezel
Het grote verschil zit echter in de evaluatie van de glasvezelaanbiedingen. Proximus zit daar nog in de pilootfase en heeft daar de belangrijkste profielen in slechts twee Vlaamse gemeenten klaar. De operator belooft ze naar alle scholen uit te rollen in drie tot vijf jaar. Maar zolang loopt het driejarige raamcontract zelfs niet. Proximus start wel al vanaf volgend jaar met de uitrol van glasvezel in “delen van gemeenten”.
De jury heeft geoordeeld dat Proximus daar tekortschoot en bestrafte dat met een 4 op 10 voor ‘dekkingsgraad’, tegen 9 op 10 voor Telenet (dat twaalf Brusselse gemeenten niet bedient). Door zijn beperkte aanbod aan profielen haalt Proximus ook maar de helft van Telenet op het criterium ‘differentiatie’. Voor dekkingsgraad en differentiatie samen oogstte Proximus daardoor maar 11,5 punten op 25, tegen 24 op 25 voor Telenet. Dat liet de nationale operator kansloos.
Uit het juryverslag blijkt overigens niet hoeveel scholen Telenet op glasvezel kan aansluiten, maar wel dat die glasvezelaansluitingen sneller (en duurder) zullen zijn dan die van Proximus en dat Telenet er klaar voor is. Telenet rekent in zijn offerte wel met langere maximale aansluitingstermijnen van zes weken, tegen drie weken voor een koperaansluiting bij Proximus.
‘Zelf onze kans wagen’
De vraag is natuurlijk hoeveel aansluitbare glasvezel Telenet dan wel heeft. “Coax is er in elke school, maar het is zeker niet zo dat er glasvezel ligt in elke school”, reageert Isabelle Geeraerts, de woordvoerster van Telenet. “De aansluitingskosten voor glasvezel bestuderen we geval per geval. Scholen moeten dan beslissen wat de optimale oplossing is.”
Een woordvoerder van Proximus reageerde dat zijn bedrijf nu de scholen afzonderlijk zal aanspreken. “Scholen zijn niet verplicht het raamcontract te gebruiken. Wij kunnen dus vrij onze kans wagen”, heet het daar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier