Telenet verhoogt winstverwachtingen 2015

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Telenet verhoogde opnieuw zijn omzet en brutowinst in het tweede kwartaal. Het communicatiebedrijf verwacht voor het hele jaar een beter resultaat dan in februari was voorspeld.

Het tweede kwartaal is gewoonlijk het zwakste van het jaar bij Telenet. Toch wonnen de Mechelaars alweer netto 29.200 abonnees bij dankzij hun Family Deal – een korting voor bijkomende abonnementen in een gezin – en hun smartphonesubsidies. Het aantal mobiele abonnees kwam daarmee eind juni op 953.700.

Het aantal abonnees met drie vaste producten steeg 8 procent en het verloop verbeterde aanzienlijk tegenover het eerste kwartaal, toen Telenet last had van protestacties tegen zijn prijsverhogingen. De opbrengsten stegen 6,3 procent tot 448,7 miljoen euro. De gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) steeg 11 procent tot 246,4 miljoen euro in het tweede kwartaal. Daar zat wel een eenmalige meevaller in van 7,6 miljoen euro. Telenet gaf ook opvallend minder uit aan bedrijfsinvesteringen. Dat is een zaak van minder uitgaven aan settopboxen en van timing bij investeringen in het netwerk, legt het management uit. Al bij al bedragen de bedrijfsinvesteringen toch nog 161,1 miljoen euro, 18 procent van de bedrijfsopbrengsten.

Hogere verwachtingen

Telenet trekt zijn verwachtingen van midden februari over de hele lijn op. De bedrijfsopbrengsten zouden nu 5 à 6 procent stijgen (in plaats van 4 à 5 %). De gecorrigeerde courante bedrijfskasstroom (ebitda) zou 4 à 5 procent hoger gaan (in plaats van ongeveer 4%). De investeringen zouden nu rond 20 procent van de bedrijfsopbrengsten liggen (in plaats van 21%) en de vrije kasstroom zou 250 tot 260 miljoen euro zijn (in plaats van 240 tot 250 miljoen). De nieuwe prognoses liggen in lijn of iets boven de mediaan van de verwachtingen van de analisten.

Overname BASE voor maart 2016

Telenet verwacht dat de overname van BASE in maart 2016 zal kunnen doorgaan. Het bedrijf gaat daarvoor 1 miljard euro extra lenen. Als de mededingingsautoriteiten de deal afkeuren, moet Telenet wel 100 miljoen betalen aan KPN als verbrekingsvergoeding. Overigens ligt Telenet nu juridisch in de clinch met Mobistar over hun onderlinge MVNO-overeenkomst, blijkt uit het halfjaarrapport. Telenet betwist sommige betalingseisen van Mobistar. Die laatste wil de overgangsperiode in het akkoord ingekort zien van 24 tot 6 maanden.

Uit de rekeningen blijkt ook dat er meer geld gaat naar ‘het management op sleutelposities’ bij Telenet. De loonkosten dalen, maar er zijn meer vergoedingen die op aandelen zijn gebaseerd. De uitgaven voor die selecte groep stijgen op het halfjaar met bijna 27 procent tot 7,7 miljoen euro, in vergelijking met het jaar voordien. De personeelskosten bij Telenet in hun geheel dalen lichtjes tot 77 miljoen euro op het halfjaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content