Telenet moet op 4 oktober 3G-diensten hebben
Het BIPT geeft Telenet Tecteo Bidco tot 4 oktober de tijd om commerciële diensten te lanceren op hun 3G-spectrum. Daarna kunnen er sancties volgen.
Het BIPT geeft Telenet Tecteo Bidco tot 4 oktober de tijd om commerciële diensten te lanceren op hun 3G-spectrum. Daarna kunnen er sancties volgen.
Eind juli 2011 kocht een alliantie tussen Telenet en de Waalse kabelaar Tecteo het spectrum van de vierde gsm-licentie voor 616.656,8 euro per maand tot in 15 maart 2021. De twee hadden volgens hun licentievoorwaarden tot 15 januari van dit jaar de tijd om effectief met commerciële 3G-diensten te beginnen. De deadline ging zonder gevolg voorbij. Op 4 april heeft het BIPT Bidco dan in gebreke gesteld. “Zij hebben vanaf dan 6 maanden om te beginnen met commerciële diensten,” zei Axel Desmedt bij de presentatie van het jaaroverzicht van de Belgische telecom. In 2009 gaf het BIPT ook zes maanden aan Base om zich in regel te stellen. Base had dezelfde licentievoorwaarde geschonden.
Axel Desmedt liet verstaan dat het BIPT de Belgische mobiele data-achterstand wijt aan het feit dat er zo lang slechts concurrentie was tussen 2 in plaats van 3 operatoren. Daarmee zei hij eigenlijk dat het BIPT een echte vierde operator ziet als een middel om de markt verder te activeren.
In feite is het zeer eenvoudig voor Telenet Tecteo Bidco om aan de voorwaarde van 3G-dienstverstrekking te voldoen. Het ligt niet vast om welk soort 3G-dienst het moet gaan en er zijn ook geen eisen van dekking. De eerste echte deadline is over een jaar, op 15 juli 2014, wanneer Bidco 30 procent van de bevolking moet bereiken. Een jaar later moet dat 40 procent zijn, in 2016 50 percent en in 2017 in principe 85 procent.
Bidco heeft zeer veel vrijheid in de outsourcing van zijn diensten en in het huren van infrastructuur van anderen, bevestigde Desmedt. Het moet altijd wel zijn eigen spectrum gebruiken.
Vraag is of Telenet onder het nieuwe management wil investeren in de uitbouw van een eigen 3G-netwerk. Liberty Global-topman Mike Fries, de baas van de referentieaandeelhouder van Telenet, heeft al herhaaldelijk gezegd dat hij perfect gelukkig is met de resultaten van zijn mvno’s. Dat zijn precies ‘virtuele’ mobiele operatoren, die niet investeren in een eigen radionetwerk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier