‘Straling kan op termijn lager’
Op termijn is de nieuwste generatie telefonie, LTE, erg geschikt om aan strengere stralingsnormen te voldoen. Dat zegt Liesbet Van der Perre, directeur van imec op het Mobile World Congress in Barcelona.
Op termijn is de nieuwste generatie telefonie, LTE, erg geschikt om aan strengere stralingsnormen te voldoen. Dat zegt Liesbet Van der Perre, directeur van imec op het Mobile World Congress in Barcelona.
Volgens directeur Liesbet Van der Perre, hoofd van het Green Radios Programma van het Leuvense onderzoekscentrum imec, is het best mogelijk de strenge Brusselse stralingsnormen te halen door basisstations en repeaters bij te zetten. LTE, de nieuwste generatie mobilofonie, is daar zelfs uitstekend geschikt voor.
Van der Perre wijst erop dat LTE op termijn het gemiddelde stralingsniveau kan verlagen. “De hogere datasnelheden vragen in eerste instantie een ogenblikkelijk hoger (piek)uitgangsvermogen. Voor wat hoort wat. Maar LTE evolueert naar slimme netwerken, opgebouwd uit kleinere cellen. Het systeem zal veel beter kunnen inspelen op de dynamiek in het mobiele communicatieverkeer volgens tijd en plaats. Dat zal toelaten om stapsgewijs de gemiddelde straling sterk te verminderen. Zeker voor de ‘passieve rokers’, de mensen die zelf niet mobiel aan het communiceren zijn en zich binnen het netwerk bevinden”.
Van der Perre benadrukt dat dat nog niet voor morgen zal zijn. “Het is zeker mogelijk om daar op termijn voor te zorgen. Maar het is moeilijk om die slimme netwerken op dag één neer te poten. Dat moet je organisch laten groeien. Het probleem zijn de investeringen. Je vraagt de operatoren om direct te investeren in een netwerk met kleine cellen. Dat kost veel, terwijl er nog maar weinig LTE-toestellen en dus nog maar weinig gebruikers zijn. Tegelijk vraag je die operatoren om alvast te betalen voor hun LTE-licentie.” Voor Belgacom en Mobistar gaat het om 20 miljoen euro elk, voor Base gaat het om 15 miljoen euro.
Overigens zou het spectrum volgens Van der Perre veel efficiënter kunnen worden uitgebaat als dat door één partij, bijvoorbeeld de overheid, zou gebeuren. De mobiele operatoren zouden dan dienstenleveranciers zijn op dat ene netwerk. “Maar dan ben je heel wild aan het denken. Het uitgangspunt in België is altijd geweest dat we de concurrentie als motivatie voor investeringen niet willen verliezen”, zegt Van der Perre.
Batterijen blijven zwakke plek
Imec kijkt al vooruit naar LTE Advanced, de volgende generatie LTE, die tien keer sneller zou zijn dan LTE. LTE Advanced biedt nog veel meer mogelijkheden om kleine cellen te integreren. De standaard is al in 2011 afgerond en klaar voor commercialisering.
De grote uitdaging van LTE is batterijlevensduur, meent Van der Perre. “Op zich verbruikt LTE niet meer per bit, maar de batterijen moeten beter worden als je ziet hoe snel het aantal verwerkte bits stijgt. Vooral hogedefinitietelevisie uit de cloud verbruikt enorm veel bits.”
Imec heeft met Panasonic een zuinige chipset ontwikkeld om over korte afstanden video en content van computerspellen met mobieltjes uit te wisselen tegen multi-gigabitsnelheid. Dat kan netwerken van een hoop verkeer verlossen. De chipset werkt in de 60 gigaherz frequentieband. Met het Leuvense Target Compiler Technologies stelt imec in Barcelona een configureerbare processor voor die de nodige foutcorrectie aankan bij dergelijke snelheden.
Imec werkt samen met zowat alle belangrijke spelers van de gsm-industrie. “Wij vermoeden dat onder meer Huawei technologie van ons gebruikt, maar het is niet de gewoonte dat fabrikanten ons vertellen hoe en waar”, zegt Van der Perre.
Mobile World Congress Barcelona 2013
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier